Thursday 22 January 2009

NOVA IZDVAJANJA IZ BUDZETA ZA NEPOSTOJECE PIRAMIDE

Kako stvari stoje i ove ce se godine izdvojiti znacajna sredstva iz budzeta za Fondaciju APBPS odnosno nepostojece “piramide” u Visokom.

Iz budzeta opcine Visoko je planiran isti iznos kao i prosle godine (150.000 KM, op. a.), a po nekim saznanjima i Vlada Zenicko-dobojskog kantona ce, kao i prethodnih godina, izdvojiti nova sredstva. Fondacija je trazila od opcine Visoko cak i vise za ovu godinu - 250.000 KM (!!), kako kaze Osmanagic “vrlo je važno da Visoko pokaže rast podrške u finansijskom smislu".

Vjerovatno se sjecate da je u julu 2007 “piramide” posjetila i gradonacelnica Sarajeva Semiha Borovac sa suradnicima. Odusevljena otkricima “koja bi mogla tocak historije okrenuti na drugu stranu” i ona je obecala pare. Ubrzo se sa rijeci preslo na djelo pa je odlukom o budzetu (Grada Sarajeva) za 2008-u planirano da se za Fondaciju APBPS izdvoji 30.000 KM u 2008-oj godini, te 50.000 KM u 2009-oj i 50.000 KM u 2010-oj. Nije ni cudo sto je gradonacelnicu novinar Condé Nast Travelera nazvao “one of the pyramids' biggest boosters”.

Ali sta su ove sume za Fondaciju kojoj jel’ trebaju milioni, pa ce i dalje kukati na web stranici kako se “projekt” ne finansira. Buduci da ona lista donatora na web stranici Fondacije nije “up to date” evo jos jedan detalj. Fondacija je prosle godine dobila sredstva i od ArcelorMittal Foundation (sto sigurno nije mala suma). Kao sto neko rece, ubleha nasla ublehu. Mittal podrzava i finansira piramidiotski projekt, a vec cetiri godine ne rijesava pitanje izgradnje Memorijalnog centra u Omarskoj sto im je moralna i ljudska obaveza. A znamo i kako se odnose prema radnicima i okolisu.

Eto, skoro cetiri godine se ova piramidiotska “vreca bez dna” i dalje puni budzetskim novcem na ustrb drugih projekata, da ne pominjem sveopcu krizu u zemlji koja je godinama prisutna. I sta reci, tako je to u zemlji cudesa gdje - kao sto i ova pjesma kaze - “god(s) fall asleep on the job” i “fools can be kings”.

3 comments:

antifoteljas said...

Morebit da je 1992 istorija i ko taka i ona pada u vodu i mora biti napisata jopet ponovo jerbo su izotkrivate 3 najveće svjecke piramide… tojes piramidalna uzvišenja koja su dobra za biznis… albibilo bi još više izotkrivato da vlade nisu stisnute.

Anonymous said...

test

dagoberhr said...

znat prodat priču je pola posla a to S.O. ide očito sjajno te ga zbog toga uspješno nagrađuju iz džepova poreznih obveznika u BiH ...