Tuesday 12 February 2008

PIRAMIDIOTSKI CLAPTRAP


Piramidiotski claptrap - tako se mogu opisati odgovori Osmanagica na pitanja postavljena na forumu Radija Slobodne Evrope odnosno vec vidjeno presipanje iz supljeg u prazno o pravilnoj orijentaciji, rezultatima i strucnjacima, sirenju pozitivnih vijesti. Na konkretna pitanja je izbjegnut odgovor ili je “vec odgovoreno”. Vise o odgovorima i sada vec poznatoj “pravilnoj orijentaciji” Radija Ga-Ga mozete procitati kod Stultitie. Bilo je i pitanje vezano za interes stranih medija, o tome u jednom od sljedecih postova, u medjuvremenu sam se sjetila jednog programa sa americke Fox televizije.

Naime, 2 marta 1999 Fox TV je emitirala program "Opening the Lost Tombs: Live From Egypt" u kojem su kamere, po prvi put uzivo za publiku na zapadu, zabiljezile ulazak u jednu grobnicu, te kako Dr Zahi Hawass i voditelj Maury Povich otkrivaju u njoj mumiju Kaija i skeletone u susjednoj grobnici. Po rijecima Dr Hawassa takav jedan program i prezentiranje otkrica predstavljaju “vazan korak u priblizavanju arheologije masovnoj publici”.

Medjutim, program je izazvao mnogobrojne kritike jer je ustvari tokom emitovanja najveci prostor ustupljen raznoraznim pseudonaucnicima i New Age sljedbenicima da iznesu svoje teorije vezane za gradnju piramida - super civilizacije iz svemira, veze sa Atlantidom, neobicni zapisi iz podzemnih tunela koja su ostavila inteligentna bica, teorije o starosti piramida itd. Tako su u programu prodefilovali raznorazni mumbo-jumbo likovi: Robert Bauval, Graham Hancock, John Anthony West, egyptologist-come-Egypttoursorganiser i New Age sljedbenik Fadel Gad (zvuci poznato, zar ne?), a nisu izostavljena ni prorocanstva americkog sajkika Edgara Caycea vezana za piramide, kao ni poredjenja istih sa "piramidama na Marsu", ukratko sve nemoguce teorije su prezentirane. Vise o samom programu mozete procitati u tekstu iz Skeptical Inquirera, a neka reagiranja upucena nakon emitovanja na ovom linku.

I sta je onda npr. preostalo jednom wannabe istrazivacu nakon sto je odgledao ovaj “spektakularni live event” u kojem su se pojavili i sljedbenici njemu dragih alternativnih nauka? Nista drugo nego da se odrekne 16-satnog radnog dana te konacno i sam krene u potragu za izgubljenim civilizacijama. Tako ce te iste alternativce kasnije spomenuti, a neke i podjoniti, u svom “istrazivackom opusu”. Vec je tad vjerovatno krenuo i u potragu za akterima koje ce angazirati u svom projektu i za koju godinu… program moze poceti. Naravno, ostao je jos jedan detalj - piramida - ali tamo negdje, preko oceana, u “tajni lidl Baaaznia”, vec je vidio zlatnu dolinu koja krije i vise od jedne. Ostalo je historija. Alternativna.

1 comment:

Anonymous said...

strpi se jos malo doci ce kraj i tim pseudo-naucnicima...ak budemo imali srece odvesce ih vanzemaljci(citaj Maje,nap.autora) tamo nekad 2012 heh...uglavnom kao i svi mi svjedok si jednoj vrsti devolucije tj. da majmun nastaje od covjeka sa srecom