Sunday 24 August 2008

O KONFERENCIJI…


Evo, priblizila se i ta piramidiotska konferencija na koju je Semir Osmanagic okupio svoje New Age ublehase i pseudonaucnike, ali i izmanipulirao neke prave strucnjake da prisustvuju istoj. Ovim prvim, koje Osmanagic naravno ne predstavlja javnosti “strucnjacima” kakvim zapravo jesu, jos samo fali sesija s kristalnom lobanjom da upotpuni tu naucnu atmosferu, a ovi drugi ce se sigurno uhvatiti za glavu kada vide u kakvom drustvu su se nasli. Na samoj konferenciji kojom predsjedava egiptolog sa doktoratom iz Madjarske, nista novo necemo cuti, mada ce to za Gurua biti jos jedna auto-verifikacija projekta sto cemo vidjeti vec narednih dana u obliku “boomerang” vijesti. To su one vijesti koje nastaju od saopcenja koje Fondacija posalje lokalnim medijima pa onda skupi sve press klipinge za iste i objavi ih na svojim stranicama. Kada bi poskidali sve te multiplicirane vijesti, na samom websiteu bi slabo sta ostalo. Uz ovo da dodam da Fondacija opet manipulira fotografijama Starog grada Visoki (vijesti o posjeti i bridu “piramide”). Ono sto sam u ranijem postu zaboravila napomenuti je i to da je nedavno jos jedan Osmanagicev suradnik objavio na svojoj web stranici vijest o “radovima na vrhu piramide Sunca” sa galerijom fotografija koja prikazuje artefakte sa Starog grada naravno ne pominjuci ko zapravo ta iskopavanja vrsi.

No, da se vratim konferenciji. Kako vidim jedan od sponzora je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (MONKS). Ne samo da ova vladina institucija ignorira zvanicni stav bh. naucne zajednice po pitanju “piramida”, nego je to sponzorstvo jos apsurdnije kad se zna da je MONKS narednih dana organizator i domacin Kongresu bh. naucnika iz zemlje i svijeta, reklo bi se red ublehe, red nauke, ali nista novo za nase prilike. Kako najavljuju iz Fondacije, na konferenciji ce se osnovati i Globalni centar za istrazivanje piramida sa sjedistem u Sarajevu, eto prilike za redovite dolaske u BiH svim Osmanagicevim New Age suradnicima poput Philipa Coppensa ili npr. Hugh Newmana, organizatora i osnivaca Megalithomaniae koji se osim istrazivanja megalita i “Indigo children” bavi jos jednim, znacajnijim istrazivanjem - kataloskom prodajom Neways energetskih preparata. Naravno, ovakvi likovi, kao i ublehasi iz susjedne Hrvatske koji s Osmanagicem dogovaraju “konkretne aktivnosti” u BiH, nimalo ne zanimaju novinare poput Besime Svrake koji inace spasavaju ugled nase zemlje u svijetu.

A poslije sarajevske konferencije, dolaze i nove prilike za medjunarodnu i ekspertnu suradnju jer narednih mjeseci Guru nastavlja sa prezentacijama projekta. Tako ce se sa istomisljenicima sresti u Edinburghu (jos malo tihovanja uz kristalnu lobanju), pa na Stars and Stones forumu u UK, a kako je projekt globalan jel’, pojavice se i na konferenciji Ancient America. Sve u cilju promocije “pozitivnog imidza BiH”, koju i dalje placaju bh. porezni obveznici.

3 comments:

Anonymous said...

Placaju Bosanci ali puta 2, mora neko platiti i kartu za Sabinu.
Hahahahhaha.

Anonymous said...

a Elma Kovačević je već dobro naplatila - ide u Oslo za ambasadoricu, jebo te život!

Anonymous said...

Semira za Predsjednika!

Kukala nam majka.