Wednesday 13 August 2008

GODISNJA KONFERENCIJA EUROPSKE ASOCIJACIJE ARHEOLOGA

Na godisnjoj konferenciji Europske asocijacije arheologa (EAA), koja će se odrzati u septembru na Malti, organizirat ce se i posebna radionica na temu "Fiktivne proslosti: opasnost za europsku arheologiju" (sto je u maju prenijelo i nekoliko bh. medija). U pozivu za izlaganja i case studies koji su uputili organizatori ove radionice, predsjednik EAA prof. Anthony Harding sa University of Exeter i Tim Schadla-Hall sa University College London, navelo se da je "nedavni fijasko sa bosanskim piramidama privukao paznju na nacin na koji stvaranje fiktivnih proslosti moze biti koristeno za politicke i nacionalisticke cijeve, te ponovo iniciralo debatu o pravu arheologa da diktiraju javnosti u kakvu bi proslost trebalo vjerovati".

Na web stranici konferencije su sada dostupni i abstrakti radova na ovu temu (PDF file), ukljucujuci i one o opasnosti visockog piramidiotizma.

Na konferenciji ce biti prezentirani i sjajni rezultati istrazivanja na arheoloskom lokalitetu Desilo - Hutovo blato (PDF file).

No comments: