Sunday 20 July 2008

ALTERNATIVNI TURIZAM

Vidjeli smo da je RTV Visoko ovih dana aktueliziralo pitanje uplate turisticke takse cime bi se saznalo i koliko je turista posjetilo Visoko u zadnjih nekoliko godina. Po rjecima Mersihe Cabaravdic, voditeljice Ureda TZ ZDK u Visokom, taj broj je odavno petocifren. Tu bi bilo i onih famoznih 400.000 turista iz 80 zemalja koji su posjetili “piramide” kako Semir Osmanagic voli istaci u svakoj (ne)prilici. Pa je taj broj turista bio razlog i da Udruzenje hotelijera i restoratera BiH uruci Fondaciji “Zlatnu ugostiteljsku krunu 2007”.

Ono sto je, medjutim, upitno je podatak da se Zlatna kruna Fondaciji dodijelila mjesec i po nakon zvanicne dodjele priznanja. Ok, moze biti i naknadno preuzimanje priznanja ukoliko iz Fondacije nisu prisustvovali svecanosti koja se odrzala 14.12.2007. No, ako pogledate na web stranici Udruzenja vijest o dodjeli Zlatne krune vidjecete da na spisku nagradjenih u 24 kategorije nema nigdje Fondacije, kao ni na spisku onih koji su dobili posebne nagrade. Sve mi se cini da je ova nagrada dosla naknadno, sa ciljem da se uveliko uruseni temelji ovog piramidiotskog projekta ponovo pokusaju poduprijeti finansijskim sredstvima iz dzepova bh. poreznih obveznika.

Sto se tice turisticke takse, za ocekivati je da od posjeta “piramidama” nece biti nikakvog znacajnijeg priliva u budzetsku kasu jer se uglavnom radi o posjetama na nekoliko sati ili jedan dan i skolskim ekskurzijama gdje se taksa ionako ne naplacuje.

U produzetku sam izdvojila dio clanka iz magazina Dazed & Confused ciji novinar je posjetio Visoko. Pitam se da li su mu u turistickom uredu ponudili informacije o kraljevskom gradu Visoki ili visockoj Bijeloj dzamiji kao sto su bili revnosni u slucaju “piramide”.

“..Visoko’s central tourist office has become the public face for “The Archaeological Park: Bosnian Pyramid Of The Sun Foundation”. Feeling not unlike the front for a low-budget scam, the office has been spruced up for its newly found purpose with a large yellow pyramid mural on one wall, and a pine bookshelf bearing the literature of the burgeoning pyramid industry. Despite modest international media coverage, however, it seems that news of the pyramid in Visoko is yet to spread as quickly as believers might hope for. The friendly office staff showed a combination of slight shock and genuine excitement on the arrival of a visitor from England. Clearly eager to spread the message of the Bosnian Pyramid, it was made very clear that their promotional DVD, which later refused to work, should be used to “make copy for all your English friends”...”

Pyramids of the Balkan sun (Dazed & Confused, April 2008)

8 comments:

Anonymous said...

Lea, kraljica si, ovo si super skontala za nagrade. Možeš i kod mene vidjeti doprinos turizmu. Prava pustoš u po' bijela dana. Montažne kafane potpuno prazne, a jadnici uložili ko zna koliko. Prilazna cesta za Visočicu potpuno zarasla u šiblje, kao da se probijaš kroz džunglu...

lea said...

Napravila sam ja screenshot ako naknadno dodaju Fondaciju. :D

Zato su poslije napravili i interview sa Hadzicem, ono nesto "piramide najjaci turisticki brand BiH". Jos malo podupiranja...

lea said...

Evo dodala sam na prethodni post i seriju "Dobro je za biznis". :D

Neregistrirani said...

Sinisa Subotic: "Likovne kolonije i sportske manifestacije upotpuniće i dnevna dešavanja, tako da je Visoko uz istraživanjaj na kraljevskom gradu «Visoki» postalo čaršija puna zabave koju vrijedi posjetiti."


Nasi omiljeni visocki novinari su poceli sve cesce spominjati stari grad, pa me nece zacuditi ako se sad standovi presele na tu stranu i pocnu se prodavati krune kao suveniri.

Samo, kako napraviti picu u obliku krune?! :D

Anonymous said...

Lea, ja stvarno ne znam kako nam je svima promaklo to za tu turističku nagradu. Kada su dijeljene glavne nagrade, koje dijeli Vijeće ministara, a dijele se u nekih desetak kategrorija, nigdje nije bilo ni Semira ni piramida, čak ni Visokog. Te se nagrade dijele na osnovu egzaktnih podataka, broj noćenja, gostiju... Znači da je ovo Semir izlobirao post festum samo radi jednodnevne reklame.
Neregistrirani, ima li još kakvih dešavanja u visočkom prelaznom roku, pošto sam vidio kod tebe da je novi transfer Subotić, ko bi mogao biti naredni, da li i sam Alibegović?

Anonymous said...

Lea, odličan post! To je standardni MO Fondacije - evo sad su sebi post festum pripisali i zaslugu za novce kojima se financira iskopavanje Visokog, a stvari stoje obrnuto - oni su počeli pisati 'projekte' za obnovu Starog grada NAKON što je Ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo 200.000KM za istraživanje Visokog. Stvarno ne znam koga više pokušavaju zavarati... Možda sami sebe?

lea said...

Hvala, Stul!
Ma svasta bi oni sebi pripisali, ali sve je manje onih kojima to mogu prodati i, kao sto kazes neki dan, davno su raskrinkane njihove zakulisne igre i prevare. Ostaje im jos da se medjusobno zavaravaju i lazu.

Anonymous said...

Lea, ja se ipak bojim da stvar još nije gotova, previše je novca uloženo, previše se očekivalo, nemoj potcjenjivati ne Semira, nego onu bagru koja ga je proizvela!