Monday, 14 July 2008

DOWNFALL

Uveliko se radi u piramidiotskom kampu ovih dana, a sve sa ciljem odvracanja paznje javnosti sa sjajnih rezultata arheoloskih istrazivanja koje provodi strucni tim Zemaljskog muzeja BiH na lokaciji srednjovjekovnog grada Visoki. Lokaciji na kojoj po Semiru Osmanagicu nije ostao ni “kamen na kamenu”. Tako u Fondaciji punom parom stancaju saopcenja za stampu, te se u nedostatku ikakvih dokaza koji bi isli u prilog teze ovih prevaranata podmecu i stara otkrica pod nova. Na objasnjenje koje je Pincom zatrazio objavivsi vijest o tome (a koju je kako vidim prenio i visocki Magazin Plus) Osmanagic i Fondacija nisu reagirali, ustvari jesu… izbacivanjem n-tog saopcenja o “naucnoj konferenciji” i objavljivanjem istih vijesti na svojoj web stranici.

No, nije ni prvi, a sigurno ni zadnji put da Fondacija uhvacena u lazi nastavlja svoju ublehu kao da nista nije bilo. Tu su i mediji koji ce i dalje saucesnicki obmanjivati javnost umjesto da traze od odgovornih vlasti zaustavljanje i istragu Osmanagicevog projekta koji je omogucio kojekakvim “strucnjacima” (sa i bez bagera) da rovare po jednoj od najznacajnijih kulturnohistorijskih lokacija u BiH, te pod parolom “otvorenog projekta” to omogucava i dalje.

A kako se drugdje u svijetu kaznjava vandalizam i unistavanje kulturnohistorijske bastine procitajte u produzetku (nekako mi je zabrana dolaska u zemlju jos i najbolja kazna):
**
Turist kažnjen zbog odrezivanja uha statue

Finski turist koji je odrezao uho s jednog od svjetski poznatih statua na Uskršnjim otocima kažnjen je sa 17 tisuća dolara i zabranom dolaska na otok u trajanju od tri godine. 26-godišnji Marko Kulju platio je kaznu preko računa, a cijeli proces je nadgledao sud, javlja BBC.

Također se javno ispričao svim stanovnicima za oštećivanje spomenika koji se tamo nalazi već tisuću godina i koji je zaštićen zakonom."To je najveća pogreška u mom životu", kazao je Kulju za list La Tercera.Finac je uhićen prošlog mjeseca i mogao je lako dobiti sedam godina zatvora. Policija je imala svjedokinju koja je kazala da je Kulju odlomio uho koje je zatim palo i razbilo se na komadiće.Na Uskršnjim otocima ima oko 900 statua nazvanih "moai" i neki od njih su viši od 10 metara i teži od 80 tona. Otok je također pod zaštitom UNESCO-a od 1995. godine.
(preuzeto sa Sarajevo-x.com
)

1 comment:

Anonymous said...

Lea, Lea,

niti će mediji ražiti istragu, niti će je vlasti voditi. Svi su se podobro kompromitirali. Jedino možemo očekivati da piramide polako padnu u zaborav.