Friday 23 May 2008

ISTRAZIVAC-ROMANTICAR I DRUGE GLUPOSTI

Dragi citaoci, nemam bas vremena ovih dana pa nema ni novih postova, ali vam svakako zahvaljujem na redovitim posjetama blogu.

U produzetku procitajte najnovije gluposti Semira Osmanagica u interview-u koji je objavljen u casopisu Svjetlost. Razgovoru su, kako se istice “prisustvovali i Igor Lah i Tatjana Sučec članovi hrvatske Asocijacije za istraživanje prapovijesti koja usko surađuje sa Fondacijom Bosanska piramida sunca, te Sharon Wothke iz Houstona, vidovnjakinja, iscjeliteljica i autorica koja piše knjigu o Bosanskim piramidama za američko tržište.” Vise o casopisu i Asocijaciji za istrazivanje prapovijesti odnosno hrvatskoj vezi sa piramidiotima saznajte iz jednog od ranijih postova kod Stultitie.

Nije naravno Osmanagic propustio priliku da jos jednom pomene oponente projekta, te na pitanje o zabrani nastavka istrazivanja kaze:

- Da, ta zabrana je još uvijek važeća i to zato jer je 2006. godine Državna komisija za zaštitu nacionalnih spomenika (2*) na čelu sa Dubravkom Lovrenovićem, za 97 puta (!) proširila, iz neobjašnjivih razloga, jednu malu zaštićenu zonu stotinama godina zanemarivanog srednjevjekovnog grada Visoko koja je bila na samom vrhu Bosanske Piramide sunca.

Dalje nastavlja staru pricu o otvorenosti projekta i opet, o onih pet posto federalnog budzeta:

- To je jedan široko otvoreni, gotovo narodski koncept. Polazimo od toga da ovakvi monumentalni arheološki spomenici ne pripadaju niti jednoj grupi, fondaciji pa niti jednoj državi. Ovakvi spomenici su svjetsko kulturno dobro. Predbacivalo nam se, među ostalim i to što ne naplaćujemo ulaznice. Tu sam pomalo romantičarski raspoložen i uvijek pitam tko smo zapravo mi da određujemo da neko za nešto treba plaćati.

... Za svaku uloženi dolar u ovaj projekt, dobit ćete pet dolara natrag. Ja procjenjujem da bi cijeli projekt trebao koštati oko 100 milijuna dolara, što uključuje kompletnu rekonstrukciju pet piramida i kompleksa podzemnih piramida. Kada bi se vlast u Bosni odlučila odvojiti oko pet posto federalnog budžeta (4*) već bi nakon prve godine imali takav povrat da bi dvostruko zaradili. To je čista ekonomska računica.

Aha… ulaznice se ne naplacuju, ali se traze donacije u zamjenu za prospekte plus 100 milijuna dolara na ustrb bh. poreznih obveznika! Apsolutna piramidiotska racunica! A koliko je projekt otvoren mozemo vidjeti i po tome sto se Osmanagic nije udostojio odgovoriti ni na jedan od mailova koje mu je R poslao.

Osmanagic nastavlja sa serijom gluposti, pa se cudi kako nakon medjunarodne verifikacije (press klipinga iz lokalne zute stampe, op.a.) drzava nije proglasila sedam dana radosti, pa u tom stanju opce ludosti pocela puniti piramidiotsku kasu:

- Kad četiri vodeća egipatska stručnjaka potvrde vjerodostojnost nalaza za očekivati bi bilo da se u Bosni proglasi sedam dana radosti jer time naša zemlja postaje jedna od kulturnih kolijevki čovječanstva. Umjesto toga novca još nema, zabrane stoje, a ministar kulture odbija primiti vodeće svjetske stručnjake koji potvrđuju vjerodostojnost nalaza.

Dalje mozemo procitati sta o projektu misli jos jedno strucno lice, psychic Sharon, koja je stigla upoznati i hrvatske piramidiote nakon posjete Visokom, hmm... da li ce se i ona pojaviti na naucnoj konferenciji u augustu(?):

- Govoreći u svoje ime, osjećam da su piramide vrlo stare, da će dugo trebati da se istraže i da ih većina prepozna, ali osjećam i to da su u njima kvalitete koje će ih pozicionirati kao majke svih piramida. Naravno, osjećam i da su sve piramide po cijelom planetu povezane međusobno i da su postavljene iz određenih razloga koje tek trebamo osvijestiti - kaže Sharon Wothke, iscjeljiteljica, regresoterapkinja, vidovnjakinja i autorica iz Houstona koja od prosinca 2007. godine radi na knjizi o Bosanskoj dolini piramida namijenjenoj američkim čitateljima. Upravo joj iz tiska izlazi knjiga John of Old, John of New, knjiga gdje se njen dugogodišnji prijatelj John (Ivan) prisjeća svoga prošlog života kao Isusov apostol.

- Moja prethodna knjiga je izrazito duhovna i kao da priča istu priču o kojoj ću pisati u knjizi na kojoj sada radim. – tvrdi Sharon pojašnjavajući da je osnovna zamisao knjige predstaviti glavne sudionike bosanskog otkrića, ljude koji su bili uz Semira Osmanagića od samog početka projekta Bosanske piramide Sunca. Knjiga će biti kombinacija autorskog, znanstvenog i kompilacijskog rada, a osim naučnog dijela, pozabaviti će se i pisanjem medija, odnosno njihovom (ne)objektivnošću.


Evo znaci jos jedne bas onako strucne i naucne verifikacije Osmanagicevog projekta u knjizi “Unearthing the Bosnian pyramids”. A nakon toga... mozda i “Semir of Old, Semir of New” pa da vise saznamo i o proslom zivotu naseg istrazivaca. Samo da bude prije 2012 dok kosmicka zraka ne stigne.

Uh, ima toga jos, spominju se i stecci, piramida kao generator energije, pa interesantne lokacije u Istri... cijeli text mozete procitati ovdje.

4 comments:

Anonymous said...

Kako misli proći u Hrvatskoj, kada je foteljašica supruga premijera? Štaviše, gđa. Sanader upoznaje sve svoje studente sa pričom kako je njen suprug umalo nasjeo (a predsjednik Mesić čak i zakazao susret) nakon priče sa Bosancima predvođenim klempavim Tihićem i Guruom. Onda mu je Mira očitala dobru lekciju, Mesić je otkazao susret, pa se ovaj šund iz Hrvatske morao preseliti u Bosnu.

fedžad

Anonymous said...

dakle, oni su prosle godine uzeli/potrosili milion maraka. i to je kao nista, kao nije dovoljno. za te pare bi morao u Americi svasta dokazati, pocev od rezultata iskpavanja pa do toga kako su te pare potrosene. do sada smo vidjeli samo onaj smijesni plan. nije bilo govora o transparentnosti.

lea said...

Fedzade, eto sam si odgovorio kako bi prosao u Hrvatskoj... nikako. :D

Nemoj tako, Bezimeni, pa budzet od milion maraka ni izdaleka nije dovoljan da se pronadje nesto konkretno, npr. orbs. :D

Anonymous said...

Žalosno je, Lea, što hrvatski studenti kao jednu od prvih lekcija dobiju onu o glupim Bosancima. Još je gore što moramo biti svjesni da ovaj put imaju dobru podlogu. Nisu u pitanju obični glupi vicevi o Sulji i Muji.

fedzad