Friday 6 March 2009

MANIPULACIJE I LAZI

Nista novo kod cirkuske Fondacije, nastavlja se kopanje po dzepovima poreznih obveznika, manipuliranje i lazi. Dokle se stiglo s kopanjem pokazuje i “Javni poziv za odabir programa i projekata za arheološka i prateća istraživanja van zaštićene zone nacionalnih spomenika na uzvišenjima Visočica, Plješevica, Gornja Vratnica i tunelskih mreža Ravne i "KTK" u 2009. Godini” koji je objavila Opcina Visoko. O neregularnosti tog javnog poziva preporucujem da procitate odlican post kod Geolog-Mraka.

Usput se pitam koliko su uopce validni podaci o Fondaciji koji se nalaze u Registru istrazivaca i istrazivackih organizacija u BiH, gdje je kao djelatnost Fondacije navedeno - Arheologija, a pod istrazivacki projekti - Arheoloska istrazivanja: Visocica, Pljesevica, Vratnice. Nije li Fondacija duzna obavijestiti Registar o promjenama, znamo da vec punih sest mjeseci nema niti jednog arheologa, a i broj “istrazivackog osoblja” naveden u Registru je upitan?!

U medjuvremenu Fondacija nastavlja sa plasiranjem lazi, pa u vijesti pod nazivom “Bosanske piramide u strategiji razvoja turizma” (19.02.2009) koju su prenijeli i pojedini portali, pise:

“Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” pozdravlja izradu prijedloga Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH u kojoj se Bosanska dolina piramida navodi kao jedna od prioritetnih turističkih destinacija u zemlji.”

Samo, u prijedlogu Strategije se ne pominju nikakve “piramide”!

Zalosno je da institucije sa podrucju Ze-do kantona i dalje finansijski podrzavaju ovu lakrdiju, npr. TZ Ze-do kantona kao najznacajnije aktivnosti i odluke u 2008-oj ubraja Odluku o odobravanju sredstava za arheološka iskopavanja u Visokom (10.000,00 KM) i Odluku o štampanju 20.000 letaka za Fondaciju APBPS.

U prilogu je link na prezentaciju sa Megalit(h)omanije 2008, na kojoj Osmanagic osim “piramida” prikazuje i slajdove stecaka, hocu reci “megalita koji su se otkotrljali s piramide” (taj dio je oko 45 min, ostalo je ono sto ponavlja vec cetiri godine).

19 comments:

Anonymous said...

Ma ljudi dragi kako se uopste mogao registrovat, zar ne postoje kakva ogranicenja - uslovi? Zar npr. da uz ANUBiH stoji i BPS, pa to je smjesno!

lea said...

Smjesno, kako nije!

Ne znam kako je to uspio, ali gledajuci "Zakon o naučnoistraživačkoj djelatnosti" odmah se vidi da nisu ispunjeni uslovi propisani istim!

Anonymous said...

Jel ovo Oslobođenje pocelo da pise protiv Obmanagica?

http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php/PALAC-I-OSMANAGICEVE-PIRAMIDE.html

Da li je ovo pocetak kraja?

Anonymous said...

Nazalost, nije.

Anonymous said...

Danas Mostar, juče Budimpešta, onomad Kanari....
Pa dobro ljudi, vidite da se turizam ipak razvija. A najbolji primjer uvijek daje, a tko bi drugi nego Sem naš najrodjeniji. On svuda putuje i pošteno troši, tko ne bi poželio takvog turistu? Al' nešto nisam siguran da je to ono što smo htjeli. Po mojoj pameti, trebalo je da turisti, tj. pare, dolaze nama, a ne da Sem mora putovati po svijetu i raznositi naše pare anamo njima.
Nikako mi nije jasna ta razvojna šema našeg arheološkog turizma, al' možda sam u krivu. Ne bih htio griješiti dušu, oprostite mi ako sam šta pogrešno shvatio...

Anonymous said...

GRADJANI
BOSNE I HERCEGOVINE
UJEDINITE SE.
BUDITE POSMATRAČI, A NE
KREATORI HISTERIJE U
NESTAJANJU.

Vaš "Bosnalijek"

Anonymous said...

GRADJANI
BOSNE I HERCEGOVINE
PROBUDITE SE.
BUDITE POSMATRAČI, A NE
KREATORI SEMIROVE HISTERIJE
U NESTAJANJU.

Vaš Bosnalijek

dagoberhr said...

vjerujem da mnogi u BiH razmišljaju da bi voljeli vidit kako će se istraživać otkotrljat do Kanade ...

Anonymous said...

Novi, Dani!!!!

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=613&tekst_rb=3#anter11

Anonymous said...

CRKNITE, PUKNITE - NE MOŽETE NAM
NIŠTA! NAS I KAKANJ PODRŽAVA.
A
VUKA ĆEMO PRIJAVITI SWELIMU,
PA
NEKA GA ON ODSTRIJELI.

SABINA, SEM-IR & MARY

Anonymous said...

U najnajvećoj sali Općine Kakanj održana je prezentacija projekta istraživanja Bosanske doline piramida. Načelnik Općine je pozdravio delegaciju Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i najavio da će Općina Kakanj podržati projekt u okviru svojih mogućnosti.
Aferim Josipe!

Anonymous said...

ŠTA JOSIP IMA S TIM?

Anonymous said...

BROZ TITO?

Anonymous said...

Ma nije bolan.
To je onaj ohrndali glumac Pejaković,
novi član "upravnog odbora" "fondacije".
On je sad glavni!
Bez njega se ništa ne može!

lea said...

@SABINA, SEM-IR & MARY
E, da nije zalosno vec bi crkli od smijeha s vama.
Ima li jos kakvih novosti osim ove o podrsci Kaknja? Kakvih artefakata, vidim Semir se opet kiti tudjim perjem?

I kad se ono ide na CrAp Circle konferenciju?

Vuku, naravno, svaka cast!

Anonymous said...

[na oko svih nas]
13.03.09.A.D.
Semirova turistička agencija javila brzojavom:

"STIGLI REZULTATI RADIOKARBONSKE ANALIZE, ALI JOŠ NE ZNAMO KAJ S NJIMA.

BUMO IH KUHALI, MALO GRIJALI, PA HLADILI, AL' (STAY TUN!) BUMO VAM REKLI KAKVA KAŠICA BU ISPALA!

Anonymous said...

SRBI ŽIVE IZNAD PIRAMIDA

Gde se nalazi najveća piramida na svetu? Zoran Kocić tvrdi da je planina Rtanj u centralnoj Srbiji najviša gradjena piramida na svetu, uprkos tvrdnjama da se dosad najviša piramida (38o metara) nalazi u Kini.

Zoran Kocić je nedavno, uz pomoć aparata kojeg je patentirao, locirao i piramide u Bosni, kod Visokog, gde su pre dve godine počela iskopavanja.

Ko je gradio te piramide? Gradili su ih vanzemaljci, tačnije posetioci iz drugih svetova. Postoji čak tvrdnja da su direktni potomci tih civilizacija – Kinezi, jer su najmnogoljudniji narod (kada se crtaju vanzemaljci, njihov izgled je napribližniji upravo kosookim narodima, pre svega Kinezima).

Kakva je uloga piramida? Gospodin Kocić navodi nekoliko relevantnih izvora koji potvrdjuju da piramide nisu grobnice, već „energetske gradjevine“, koje su uticale na razvoj flore i faune. Faraoni su samo iskoristili već postojeće gradjevine, pa su u njima ustvari – podstanari. Zoran Kocić tvrdi da je na Teslinom tragu, jer je veliki naučnik mnogo znao o daljim civilizacijama, a izmedju ostalog je imao i telepatske sposobnosti.

Gledaoci će videti ekskluzivne snimke sa lokaliteta u Bosni, gde se ulazi u unutrašnjost piramida, a čuće i neverovatne priče vezane za planinu Rtanj. Voditelj „Bisera“, Vanja Bulić, u nekoliko navrata nije mogao da se snade u obilju informacija kojima ga je bombardovao njegov gost.

http://www.kosava.rs/TVProgram/DetaljiTvprograma/tabid/110/smid/641/ArticleID/2195/reftab/58/Default.aspx?t=Biseri----Nedelja--29.-03.-u--23.00h

Anonymous said...

"SRBI ŽIVE IZNAD PIRAMIDA"

... a izgradili su ih dok su jos bili amebe, bre...

Anonymous said...

Semirova turistička agencija javila brzojavom:

POZDRAV IZ ALEXANDRIJE!

OVAMO JE KRASNO,TURISTI DODJITE - IMAMO VRLO KVALIFIKOVANE VODIČE!

semir & swelim