Tuesday 26 August 2008

THE GENIUS OF CHARLES DARWIN

As we approach the one hundred and fiftieth anniversary of the publication of Charles Darwin's masterpiece, On the Origin of Species, Richard Dawkins presents the ultimate guide to Darwin and his revolutionary theory of evolution by natural selection which Dawkins considers the most important idea ever to occur to a human mind.

In this powerful three-part polemical series, Dawkins explains who Charles Darwin was, how he developed his theory, what it is, and why it matters. He reveals how Darwin changed forever the way we see ourselves, the world and our place in it, and hopes to convince us that "evolution is a fact, backed by undeniable evidence".

According to recent polls four out of 10 British people still believe in God as the creator of the universe and everything in it. As a scientist, and Britain's best-known atheist, Dawkins believes that such people simply don’t know enough about the evidence for Darwin's entirely natural explanation of life on Earth – evolution.

Episode 1

Episode 2 (5 videos)

Episode 3 (5 videos)

Monday 25 August 2008

NE PROPUSTITE

Najnoviji post kod Billyja i saznajte vise o jos jednom strucnjaku Fondacije i gostu na konferenciji - Maximu Yakovenku Vladimirovichu.

http://prevara.bloger.hr/post/o-uglednim-strucnjacima-na-konferenciji-/952616.aspx

EDIT - Billy, je li ti strucnjak odgovorio i na ovo pitanje:

Sunday 24 August 2008

O KONFERENCIJI…


Evo, priblizila se i ta piramidiotska konferencija na koju je Semir Osmanagic okupio svoje New Age ublehase i pseudonaucnike, ali i izmanipulirao neke prave strucnjake da prisustvuju istoj. Ovim prvim, koje Osmanagic naravno ne predstavlja javnosti “strucnjacima” kakvim zapravo jesu, jos samo fali sesija s kristalnom lobanjom da upotpuni tu naucnu atmosferu, a ovi drugi ce se sigurno uhvatiti za glavu kada vide u kakvom drustvu su se nasli. Na samoj konferenciji kojom predsjedava egiptolog sa doktoratom iz Madjarske, nista novo necemo cuti, mada ce to za Gurua biti jos jedna auto-verifikacija projekta sto cemo vidjeti vec narednih dana u obliku “boomerang” vijesti. To su one vijesti koje nastaju od saopcenja koje Fondacija posalje lokalnim medijima pa onda skupi sve press klipinge za iste i objavi ih na svojim stranicama. Kada bi poskidali sve te multiplicirane vijesti, na samom websiteu bi slabo sta ostalo. Uz ovo da dodam da Fondacija opet manipulira fotografijama Starog grada Visoki (vijesti o posjeti i bridu “piramide”). Ono sto sam u ranijem postu zaboravila napomenuti je i to da je nedavno jos jedan Osmanagicev suradnik objavio na svojoj web stranici vijest o “radovima na vrhu piramide Sunca” sa galerijom fotografija koja prikazuje artefakte sa Starog grada naravno ne pominjuci ko zapravo ta iskopavanja vrsi.

No, da se vratim konferenciji. Kako vidim jedan od sponzora je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo (MONKS). Ne samo da ova vladina institucija ignorira zvanicni stav bh. naucne zajednice po pitanju “piramida”, nego je to sponzorstvo jos apsurdnije kad se zna da je MONKS narednih dana organizator i domacin Kongresu bh. naucnika iz zemlje i svijeta, reklo bi se red ublehe, red nauke, ali nista novo za nase prilike. Kako najavljuju iz Fondacije, na konferenciji ce se osnovati i Globalni centar za istrazivanje piramida sa sjedistem u Sarajevu, eto prilike za redovite dolaske u BiH svim Osmanagicevim New Age suradnicima poput Philipa Coppensa ili npr. Hugh Newmana, organizatora i osnivaca Megalithomaniae koji se osim istrazivanja megalita i “Indigo children” bavi jos jednim, znacajnijim istrazivanjem - kataloskom prodajom Neways energetskih preparata. Naravno, ovakvi likovi, kao i ublehasi iz susjedne Hrvatske koji s Osmanagicem dogovaraju “konkretne aktivnosti” u BiH, nimalo ne zanimaju novinare poput Besime Svrake koji inace spasavaju ugled nase zemlje u svijetu.

A poslije sarajevske konferencije, dolaze i nove prilike za medjunarodnu i ekspertnu suradnju jer narednih mjeseci Guru nastavlja sa prezentacijama projekta. Tako ce se sa istomisljenicima sresti u Edinburghu (jos malo tihovanja uz kristalnu lobanju), pa na Stars and Stones forumu u UK, a kako je projekt globalan jel’, pojavice se i na konferenciji Ancient America. Sve u cilju promocije “pozitivnog imidza BiH”, koju i dalje placaju bh. porezni obveznici.

Wednesday 13 August 2008

PRATITE UZBUDLJIVA DESAVANJA IZ BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA (I FENA-E)

Nova epizoda na PINCOM-u:

Semir ne demantira ljubavnu vezu: Nisam uzeo pare (3)

Prethodne epizode:

Semir s novinarkom Fene trošio novac na ljubavna putovanja?! (2)

Novinarka Fene priznala prevaru?! (1)

EDIT (23.08.2008) - Zasad nema novih vijesti iz FENA-e, osim sto, kako je jedan citalac bloga primjetio, u drzavnoj medijskoj agenciji pored novinarke koja ide na privatna putovanja na racun bh. poreznih obveznika, jedan od urednika ne moze putovati nigdje zbog ukradenog identiteta.

GODISNJA KONFERENCIJA EUROPSKE ASOCIJACIJE ARHEOLOGA

Na godisnjoj konferenciji Europske asocijacije arheologa (EAA), koja će se odrzati u septembru na Malti, organizirat ce se i posebna radionica na temu "Fiktivne proslosti: opasnost za europsku arheologiju" (sto je u maju prenijelo i nekoliko bh. medija). U pozivu za izlaganja i case studies koji su uputili organizatori ove radionice, predsjednik EAA prof. Anthony Harding sa University of Exeter i Tim Schadla-Hall sa University College London, navelo se da je "nedavni fijasko sa bosanskim piramidama privukao paznju na nacin na koji stvaranje fiktivnih proslosti moze biti koristeno za politicke i nacionalisticke cijeve, te ponovo iniciralo debatu o pravu arheologa da diktiraju javnosti u kakvu bi proslost trebalo vjerovati".

Na web stranici konferencije su sada dostupni i abstrakti radova na ovu temu (PDF file), ukljucujuci i one o opasnosti visockog piramidiotizma.

Na konferenciji ce biti prezentirani i sjajni rezultati istrazivanja na arheoloskom lokalitetu Desilo - Hutovo blato (PDF file).

Friday 8 August 2008

UZAS....


Nista drugo nego uzas… nemam ni rijeci pred ovim cinom vandalizma i kriminala! I ko ce poduzeti nesto konkretno da se nadju i kazne pocinitelji i zastiti prava bh. kulturnohistorijska bastina? The Pretenders? Mediji? Oni koje Semir Osmanagic vrti na tocku alternativne historije vec tri godine i koji govore da smo “civilizacijski fenomen”? Pa i jesmo… ovako nesto se nigdje u svijetu ne desava! I vjerovatno ce kao i proslogodisnji slucaj razbojnistva zavrsiti samo na rijecima...

Sunday 3 August 2008

CV

Evo i nekih novih detalja iz biografije Nabila Swelima, trostrukog doktora, turistickog vodica i admirala, kao npr. da je zavrsio egiptologiju u zemlji piramida… Madjarskoj.