Tuesday 4 November 2008

IMA LI FONDACIJA DOZVOLU ZA NASTAVAK ISTRAZIVANJA?

Prosle godine u julu Vlada Zenicko-dobojskog kantona je donijela “Odluku o potrebi formiranja Komisije za procjenu ispunjenosti uslova za arheološka istraživanja na lokalitetima “Plješevica”, “Gornja Vratnica” i “Visočica” (izvan zaštićene zone), a prema projektima predloženim od Općine Visoko”. Vec nakon osam dana, na sjednici odrzanoj 12.07.2007., usvojen je zakljucak po kojem je Fondaciji izdata dozvola za nastavak istrazivanja koja je vazila do 20.08.2008. Kako u javnosti jos nema vijesti o produzetku dozvole, a Fondacija i dalje kopa i cak predstavlja “nove arheoloske lokacije”, evo nekih detalja sa web stranice Vlade Ze-do kantona:

Na sjednici odrzanoj 03.09.2008. donesena je sljedeca odluka (pod 1.):

- Odluka o utvrđivanju potrebe za formiranjem Komisije za procjenu ispunjenosti uslova za nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetima “Plješevica”, “Gornja Vratnica” i “Visočica”, prema projektima predloženim od Fondacije arheološki park “Bosanska piramida Sunca”;

Primjetit cete da se, za razliku od proslogodisnje odluke, ovdje ne pominje podrucje “izvan zasticene zone”. Na narednim sjednicama nema nista na ovu temu (ali nema ni npr. informacija o 82- ili 89-oj sjednici), ali zato na dnevnom redu (pod 12.) sjednice odrzane 14.10.2008. stoji:

- Prijedlog Zaključka o odobravanju sredstava Komisiji za procjenu uslova za arheološka istraživanja za obavljene aktivnosti na procjeni uslova za nastavak arheoloških istraživanja prema projektima Fondacije arheološki park “Bosanska piramida Sunca”

Dakle, ta (neimenovana) Komisija je vec obavila procjenu, ali jos nije poznato, barem u javnosti, da li je izdata i dozvola za nastavak istrazivanja.

Ako dozvola nije produzena, a Fondacija i dalje kopa, zasto nadlezni iz Ze-do kantona ne reagiraju? Ili su mozda vec dali suglasnost za nastavak istrazivanja i pored cinjenice da Fondacija trenutno nema niti jednog arheologa ili strucnu osobu koja bi nadgledala ta iskopavanja?

12 comments:

Anonymous said...

Pravo pa u sridu!!!!
Odlicno!
I ja se pitam sta inspektori vise rade?
Strucnjake uopce ne kuzim, oni cute i pustaju ublehana da radi sta hoce.

Anonymous said...

Vidjeste li ljudi kako Guru na svojoj Web-stranici cvili i pišti zbog zadnjeg teksta Emira Imamovića u Jutarnjem Listu. A nije mu ni lako, jer ga je opičio britko pa sve puca - ko kamdžija po konjskoj zadnjici. I ječi Guru, kao ne može to tako, jer za razliku od njega, Imamović nema edukacije da bi mogao pričati o piramidama. Od kad se to obilazak piramida i slikanje pored njih zove istraživanje i nauka. To se brate uvijek zvalo turizam. A pisanje kjiga i objavljivanje istih u svojoj režiji, zove se nikako drugčije nego bolesna ambicija i patološki egocentrizam. Emir je prema tome u ovoj stvari arheološki osposobljen isto koliko i Guru, što znači nikoliko! Ali to za pseudonaučno čakuljanje nije ni bitno. Samo naprijed Emire, tako treba sa ovim tupoglavcima i umišljenim spasiteljima svijeta.

Anonymous said...

Da, da, inferiorni "demant" pokislog Gurua na sjajni i duhoviti tekst Emira Imamovića. Tu se vidi ne samo da je neizmjerno glup, nego i nepismen. Biće, kaže, uvijek zavisti, neukosti i ljubomore elitne nauke (sic!!)! Hej, pa zna li on šta je napisao: elitna nauka ne može nikako biti neuka!!! Biti elitan znači biti najbolji među najboljima!! Valjda je Guru htio reći nešto u stilu "elitistička nauka", ali on to ne zna niti zamisliti, akomo li reći. A osilio se poslije ljetošnje cirkuske predstave "Ali-Semir i 40 šarlatana", pa misli pa je postao znanstvenik, mada mrzi to "elitno znanstvo". U stvari, rado bi se on okitio odličjima te mrske nauke, samo kad bi se neko smilovao da mu to podari. Što je babi milo u snu joj se snilo - pa mu se ote i to "elitna". Ali uči Guru, čita on ove vaše blogove i vrijedno uči. Evo da se kladimo da će od sad termin "elitna nauka" potpuno nestati iz repertoara propagandnih floskula Gurua Semira Osmanagića I (i posljednjeg) i sve njegove kamarile! Ko će da se kladi? Ja dajem 10:1 da će nestati!

Anonymous said...

Sjajna analiza "pokislog Gurua" u ovom zadnjem komentaru. Moja puna podrška Emiru Imamoviću. Aferim!
Ajmo sad malo tempa.
Ja prihvatam opkladu i dajem 100:1 da će nestati i Guru i sve njegove prateće budalaštine.

lea said...

Slazem se, odlicna analiza ucviljenog Gurua! A kako i ne bi jadan opet cvilio, podera ga duhoviti Imamovic, dere ga struka, blogeri, BH Dani… c,c,c, nikako da prihvate dokaze zasnovane na metodi otvaranja knjige. :D

Anonymous said...

Imate li link za taj Imamovićev tekst?

bhkult

lea said...

Izvoli:

http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,10,22,,137998.jl

antifoteljas said...

More opklada, ja placam porciju velki cevapa i dajem po kilu najkvalitetnijeg graha... za bacanje naravno!

dagoberhr said...

tekst je toliko bolno iskren i otvoren da će se Osmanagić još jako dugo češkati zbog njega ...

Anonymous said...

Neće se Osmanagić samo češkati zbog Imamovića.Ima još toga...
Narode, gdje je Stul? Nedostaju mi njeni postovi.Ona najbolje odere ublehaše..

Anonymous said...

Sta je ovo, dokace se Muzej i Fondacija oko para, pljas - izgori kontejner nekoliko dana kasnije???

http://www.magazinplus.eu/viewpage.php?subaction=showfull&id=1226153618&archive=&start_from=&ucat=96&page_id=2&

Nesto me podsjeca na ono, dokace se Muzej i arheolozi, nastradaju zidine Starog grada.

Mafija, mafija...

Anonymous said...

Izgori kontejner?
Da.ga.nije.cuvao.nocni.cuvar.Ensad.pa.otisao.uklesati.koje.runsko.slovo.na.pauzi.za.dorucak.