Sunday 21 September 2008

U POTRAZI ZA NOVIM LOKACIJAMA

Evo, javljam se nakon kratke pauze, a kako vidim vijesti u medjuvremenu nije nedostajalo. Pisalo se o “globalnoj zavjeri strucnjaka koji zele zaustaviti projekt, placenicima (blogerima i novinarima) koji dezinformiraju javnost, prijetnjama sa Oxforda, politikanstvu koje prati istrazivanja”, itd., uglavnom, cijeli svijet se urotio protiv “najveceg geo-arheoloskog projekta na svijetu” porucuje Dr Obmanovic, nas najveci i nagradjivani istrazivac na polju alternativnog turizma. O ovome kao i razlozima zbog cega je Fondaciju (neposredno nakon konferencije) napustio i jedini profesionalni arheolog, Andrew Lawler, ste vec vjerovatno citali u proslom broju BH Dana.

Takodjer cete primjetiti da se opet potvrdjuje ono sto je prof. Blagoje Govedarica davno predvidio i o cemu je Stultitia vec nebrojeno puta pisala(Ginje , Radovlja , Kralupi ): da ce se Fondacija, cija istrazivanja ni nakon tri godine nisu iznijela na vidjelo niti jedan konkretan dokaz koji bi isao u prilog tezi o piramidama, preorjentirati na lokacije za koje zna da sadrze brojne materijalne dokaze iz proslosti kako bi ih predstavljali (opet) kao “megalite koji su se otkotrljali s piramide” ili kao sastavni dio “piramidalnog kompleksa”. I upravo ovih dana kada se na konferenciji Europske Asocijacije Arheologa govorilo o opasnosti visockog piramidiotizma, Fondacija zeli prosiriti teritoriju za svoja iskopavanja na “novim arheoloskim lokacijama” koje ustvari predstavljaju jedno od najznacajnijih lokaliteta bh. kulturnohistorijske bastine sa nekropolama stecaka i nalazistima neolitskih naselja. Ne moze Osmanagic bez “politikanstva” ni ovaj put, pa je u obilazak novih lokacija (i novu potragu za budzetskim sredstvima) osim predstavnika Zavicajnog Muzeja Visoko poveo i predstavnike lokalne vlasti ukljucujuci nacelnika opcine Visoko Muniba Alibegovica i njegove pomocnike iz sluzbe za budzet, finansije i razvoj Edinu Ferizovic i Mustafu Sahinovic. Kad smo vec kod nacelnika Alibegovica, ne sjecam se da sam dosad igdje procitala da je osudio, komentirao, a kamoli poduzeo nesto konkretno da bi se nasli pocinioci koji su devastirali kraljevski grad Visoki prije ravno 45 dana!

Iz Fondacije najavljuju i izradu “idejnog projekta za dalja istrazivanja na novim lokalitetima”, a vidim da su priloge o ovim lokacijama vec dali i drugi piramidioti poput Djurdjevica, Lukacseve i Coppensa. Kako vec znamo da Osmanagicevi suradnici iz susjedne Hrvatske promoviraju njegove prezentacije “megalitnih stecaka” kao npr. onu u Damanhuru, mozda se i oni ukljuce u projekt jer su nedavno s Osmanagicem dogovarali “konkretne aktivnosti”. Interesantno je za primjetiti da se i jucerasnja prezentacija u Hrvatskoj u organizaciji udruge Kumaru promovirala na stranicama alternativnog portala Indigo svijet.

Buduci da su Fondaciji istekle dozvole za iskopavanja na Visocici jos prije mjesec dana (one koje im je vlada Ze-Do Kantona izdala prosle godine), bilo bi interesantno saznati kako to Fondacija misli nastaviti istrazivanja bez dozvola. A ostaje da vidimo i kako ce bh. strucna javnost reagirati na ovu najnoviju vijest o pohodu Osmanagica i suradnika na bh. kulturnohistorijsku bastinu.

2 comments:

Anonymous said...

iz nekog razloga ne mogu da postavim koment na R-ov blog pa evo ovdje cu ostaviti

Spisak Najvecih donatora:

Zar oni (Semke i Co.) nisu rekli im treba oko 100,000 maraka (ponekad je bilo maraka a ponekad dolara) da bi zavrsili (ili samo nastavili) istrazivanje? Kad saberes ove najvece donacije imali su 974,265.00 na raspolaganju. I kad dodas one manje donacije bit ce i vise od 100 tisuca, jel' tako? Potrosise tolike novce a ni P od piramide se ne vidi i nigdje nikakvih dokaza osim Gogijevih nebuloza. (Onakve nebuloze im je moga bilo tko pisati za manje novaca).
Ne mogu da vjerujem da je vlada dala 377,500.00 KM ?!?!?! Znaju li oni koliko je to mjesecnih mirovina, i koliko je to udzbenika za djecu, koliko novih sredstava za bolnice, koliko placa za ucitelje, koliko stipendija za studente, koliko popravljenih puteva?
Tu vladu koja je to odobrila treba smjest smijenit. Nije Semke kriv, njegovo je da trazi a do budala je hoce li mu dati ili ne.

lea said...

Anonimno, evo kopirala sam i prebacila tvoj komentar na novi post, pa da tamo nastavimo. Nadam se da je to OK.