Wednesday 24 September 2008

DONATORI


Znate vec kako Guru voli cesto naglasiti “Trosim svoj novac”, stoga valjda i ova najnovija vijest o najvecim donatorima projekta. Ali, kako i R danas pise, nije tesko zbrojiti i vec je jasno kao dan da se puno vise za projekt izdvaja iz dzepova bh. poreznih obveznika nego iz dzepa “istrazivaca”. Vidimo da u trosenju budzetskih sredstava za ublehu prednjace Opcina Visoko i Vlada Zenicko-Dobojskog Kantona sa iznosom od 375.500,00 KM koji je veci od Osmanagiceve donacije (310.545,00 KM).

Od donatora koji se ne pominju, evo, npr. Turisticka Zajednica Ze-Do Kantona je po finansijskom izvjestaju (pdf) prosle godine takodjer izdvojila (direktno ili indirektno) znatna sredstva za ublehu: 10.000,00 KM za istrazivanje; 5.500,00 KM za 20 kanti za otpatke; 3.000,00 za event organiziran u aprilu prosle godine u cilju promoviranja piramida, kamenih kugli i vodenog cire; 1.000,00 za izradu spota “Lati se lopate” plus stampanje propagadnog materijala na koji je utroseno 66.000,00 KM, a koji ukljucuje i flayere, DVD-jeve i banere za piramide. A finansirali su projekt i 2006-te. Pa npr. opcina Stari Grad Sarajevo koja je prosle godine dala 10.000,00 plus donacije drugih vladinih institucije i drzavnih preduzeca (Vlada Federacije, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS, Turisticka zajednica FBiH, Turisticka zajednica Ze-Do Kantona, BH Telecom, Lutrija BH, Opcina Stari Grad Sarajevo, Opcina Zavidovici,… da spomenem samo neke).

Sto se tice BH Telecoma koji je takodjer jedan od znacajnijih donatora od pocetka odnosno sufinansijer projekta, citam u godisnjem izvjestaju preduzeca za 2007 (pdf) sljedece:

“BH Telecom godinama uspješno dokazuje i njeguje svoju društvenu odgovornost bitnog člana bh. zajednice time što maksimalno podržava mnoge domaće i međunarodne sportske, kulturne i druge događaje i manifestacije, te akcije humanitarnog karaktera, kao i njegovanje kulturno – historijskog naslijeđa BIH i istraživanje u ovom polju.”,

pa se pitam je koja to istrazivanja u polju kuturno-historijske bastine “maksimalno podrzavaju”, jer raskopavanje brda to sigurno nije.

Pored ovih finansijskih sredstava iz budzeta kojima se sponzorira piramidomanija, ne treba zaboraviti ni ogromnu (i besplatnu) medijsku promociju koju ubleha ima od Federalne novinske agencije (FENA) kao i drugih drzavnih medija.

Sve u svemu, lijepa se suma novca skupila u proteklom periodu (puno vise od 1.1 milion KM koju Osmanagic pominje na prezentacijama). Ili da postavimo stvari kakvim jesu, ogroman je novac otisao “down the drain” za projekt koji se bavi raskopavanjem brda, skupljanjem kamencica i kamencuga, dovodjenjem svjetskih ublehasa i promoviranjem BiH kao zemlje pseudonauke u svijetu, umjesto da se taj novac iskoristi za istrazivanje i obnavljanje prave bh. kulturnohistorijske bastine, ulozi u obrazovanje, nauku ili makar obezbjede najosnovniji uvjeti za rad kulturnoj instituciji.

19 comments:

Anonymous said...

iz nekog razloga ne mogu da postavim koment na R-ov blog pa evo ovdje cu ostaviti

Spisak Najvecih donatora:

Zar oni (Semke i Co.) nisu rekli im treba oko 100,000 maraka (ponekad je bilo maraka a ponekad dolara) da bi zavrsili (ili samo nastavili) istrazivanje? Kad saberes ove najvece donacije imali su 974,265.00 na raspolaganju. I kad dodas one manje donacije bit ce i vise od 100 tisuca, jel' tako? Potrosise tolike novce a ni P od piramide se ne vidi i nigdje nikakvih dokaza osim Gogijevih nebuloza. (Onakve nebuloze im je moga bilo tko pisati za manje novaca).
Ne mogu da vjerujem da je vlada dala 377,500.00 KM ?!?!?! Znaju li oni koliko je to mjesecnih mirovina, i koliko je to udzbenika za djecu, koliko novih sredstava za bolnice, koliko placa za ucitelje, koliko stipendija za studente, koliko popravljenih puteva?
Tu vladu koja je to odobrila treba smjest smijenit. Nije Semke kriv, njegovo je da trazi a do budala je hoce li mu dati ili ne.

lea said...

Anonimno, kod R-a mozes ostaviti komentar ako se registriras na bloger.hr.

Koliko im treba novca, ko ce ga znat’ vise poceli su sa stotinama hiljada, pa brzo presli na milione. Maraka ili dolara svejedno. :D

A donacija, mislis bilo je vise od milion KM? Da, puno vise, taj ogromni novac je itekako bilo potrebnije uloziti u obrazovanje, infrastrukturu… Vidjecemo hoce li se narod opametiti pa trazit ostavke ili makar poceti postavljat pitanja zasto je taj novac uludo potrosen. I hoce li iko od medija poceti istrazivati ovu ublehu. A ne samo BH Dani.

Anonymous said...

"bit ce i vise od 100 tisuca",
anonimno odozgo se ispravlja
greska u koracima, mislila sam vise od milion KM

Anonymous said...

Drugi je problem gdje su, odnosno na šta su utrošene tolike pare. Mnogi koji su radili za Fondaciju pričaju da mjesecima nisu dobili plaće, mnogi koji su radili za honorar nikad ga nisu dobili. Gdje su pare?

bhkult

lea said...

To pitanje treba postaviti Fondaciji Proklamovane Javnosti I Otvorenosti. :D

Anonymous said...

Odgovor na pitanje "gdje su pare":

Jednostavno - ne koristenjem novca koji je zaista doniran, Semke je fino napunio dzep a onda isti taj novac donirao za istrazivanje projekta, novac je opet pokraden na isti nacin. Pitam se sta je bilo sa 50.000 km koje je donirala Sanela Catic, pocasni clan fondacije? S obzirom na portfolio Semirovog biznisa u USA, tesko da bi on bio u situaciji "od sebe" donirati trecinu miliona km a predpostavljam da bi porezni ured u USA bio odusevljen ovim ciframa...

Hm, pitam se da li koristi omeksivac...?

"samo pitam"

lea said...

Samo pitam, pa tako nekako i funkcionira “money circle”. He he, ne znam za omeksivac, ali vanish sigurno koristi. :D

Da, imaju i te pare od pocasne clanice, (odnosno njene Fondacije), pa se pominjalo 220.000 KM od privatnih firmi, itd itd … ja sam spomenula samo dio donacija koji je vezan za budzet i drzavne firme.

Anonymous said...

Jel' istina da je i Zilka nasla piramidu/artifekt? Da li neko ima vise detalja?

lea said...

Cuj piramidu ahahahahh, hoces reci dio svijecnjaka.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080929050

Anonymous said...

"- Umjesto očekivanih nalaza butmirske kulture, ovdje smo otkrili neolitsko naselje koje je za nas stručnjake velika novost". kazala je Kujundžić-Vejzagić.
"Pretpostavljam da je to dio onoga što su arheolozi ranije nazvali svijećnjak, a da je ovo postament na kojem svijećnjak stoji, dok gornji dio nedostaje" naglasila je Kujundžić-Vejzagić
Jebote, baka stvarno dobro"pretpostavlja" s obzirom da je to isto neolitsko naselje "velika novost" za njih "strucnjake"....hahahahaha..ma da insan pukne od sege.

Anonymous said...

Krelac glupi, novo je što su nađene kulture različite od Okolišta, i to dosta mlađe. Idi u školu, ponovo koji razred.

Anonymous said...

"Krelac glupi, novo je što su nađene kulture različite od Okolišta, i to dosta mlađe. Idi u školu, ponovo koji razred."

Velis dosta mlađe? Pa ako su i te "mlađe" kulture "novost",šta onda reći za starije kulturne slojeve,glupsonu? Haman da ti moraš ponovo u školu, a ni Zilkici nebi škodio još koji razred.

Anonymous said...

Šta je piramidioti? Stalo na sve strane, nema više para, "foteljaši" vas razvalili na Kraljevskom gradu i sada Zilka. Mrš u ćošak i pokrit se ušima.

Anonymous said...

opet im se pocele prividjati piramide u svemu i svacemu

Anonymous said...

Koliko sam skonto, ovdje su u pitanju nadri/alternativni strucnjaci koji hapaju drzavnu lovu.Ako su jednoj Zilki mladji kulturni slojevi "novost", onda nebi trebalo osudjivati alternativce. Licno, ja niti vijerujem u piramide ili domace strucnjake.

Anonymous said...

"Ako su jednoj Zilki mladji kulturni..."

ako ti nisi u stanju da procitas cijeli tekst i razumijes o cemu govori onda ti stvarno nemas pravo komentirarti.

Anonymous said...

Zivino glupa, dobro procitaj predhodne komentare prije nego sto se oglasis. Ako nisi u stanju, evo kopiram:
""Krelac glupi, novo je što su nađene kulture različite od Okolišta, i to dosta mlađe. Idi u školu, ponovo koji razred."

Velis dosta mlađe? Pa ako su i te "mlađe" kulture "novost",šta onda reći za starije kulturne slojeve,glupsonu? Haman da ti moraš ponovo u školu, a ni Zilkici nebi škodio još koji razred.

Anonymous said...

Naravno, ako nema dokaza da stariji kulturni slojevi ne postoje, za mene je dokaz da postoje...

Anonymous said...

Jebote...baš ste se ušutili (onako kako reće naš narod iz mahale).Ljudi, upeco sam zeca na piramidi sunca..Izmo, brate, daj i ti neku odvali....