Wednesday 16 January 2008

OSMANAGIC I DIJASPORA

Da bosanskohercegovacka dijaspora i dalje nasjeda na Osmanagiceve ublehaske price, mozemo vidjeti po najavi “globalne prezentacije projekta”. Po obicaju, ostali smo uskraceni za potpunu informaciju, ali vise o tome mozete procitati kod Stultitie, ukljucujuci i detalje najnovijih istrazivanja vezane za Piramidu Polumjeseca.

Sto se tice prezentacije u Londonu, ona je najavljena samo kao “Nekoliko prezentacija bit će organizirano u Londonu (Velika Britanija) od 1-3 februara 2008. godine.”
Tako ce, kako i prilici jel’, i o cemu je vec pisano, Osmanagic odrzati dvije prezentacije 2 i 3 februara “znanstvenoj publici” na Koledzu za izlijevanje strave i gledanje u fildzan.

Izgleda da, za razliku od prve prezentacije u Londonu, od ovogodisnje prezentacije u BH ambasadi nema nista, jer je vecernja skola za dijasporu sa temom o nekoj “novoj Bosni”, patriotizmu i ljubavi predvidjena u NW (north-west) Londonu. Inace, nakon te prve londonske prezentacije Osmanagic je od strane predstavnika Svjetskog Saveza Dijaspore za BH pozvan da odrzi prezentaciju u Birminghamu te je ista i organizirana u martu prosle godine od strane Bosnia UK Networka, gdje je predstavljen kao arheolog(?!).

Po imenu koje je navedeno kao jedan od kontakata ovogodisnje prezentacije (Z.Pasic) bit ce da je Bosnia UK Network ponovno Osmanagicev domacin (iako je sjediste Bosnia UK Networka u Birminghamu, ova organizacija kao svoje pridruzene clanove ubraja i slicne bh organizacije sa sjedistem u Londonu). Bosnia UK Network je inace registrirana charity organizacija u Velikoj Britaniji (stavite Bosnia na pretragu), znaci finansira svoj rad donacijama, kako vlade Velike Britanije, tako i privatnih organizacija i pojedinaca. Iz osnovnih dokumenata dostupnih na internetu, kao i godisnjih izvjestaja mozemo vidjeti koje su aktivnosti i ciljevi ove organizacije, a neke dosadasnje aktivnosti su i navedene.

Jedno od pitanja koje se postavlja je pod kojom aktivnoscu se vodi ovo Osmanagicevo gostovanja – kao promocija bosanske kulturnohistorijske bastine???!!
Drugo, zar ova organizacija koja je za svoj rad koji se tice integracije bh izbjeglica u UK dobila vise priznanja, ne bi trebala povesti racuna koga promovira jer su njene aktivnosti, kao i svake druge charity organizacije striktno regulirane i ovise od donacija? U svakom slucaju, vrijeme, organizacija, a i troskovi vezani za ovu prezentaciju bi sigurno mogli biti iskoristeni i usmjereni u bolju svrhu.
Isto tako bi se clanovi ove organizacije mogli bolje upoznati sa timom Osmanagicevih strucnjaka i time da samom organizacijom ovih prezentacija kako je Stultitia napisala, "daju direktnu podrsku projektu jedne agresivne i ignorantske pseudonaucne i kvazi-vjerske sekte iz Hrvatske, i time nepovratno podrivaju bilo kakav intelektualni dignitet naucne bh. zajednice". Pri tome naravno ne treba zaboraviti ni suradnike sa istoka, sljedbenike vojvode Voje.

Bilo kako bilo, sto se same prezentacije tice vec pocetkom sljedeceg mjeseca mozemo ocekivati i nove verifikacije iz Habera ili sa Koledza za izlijevanje strave i gledanje u fildzan.

6 comments:

Anonymous said...

Nije bosanskohercegovacka dijaspora ta koja nasjeda na ublehaske price. To su samo grupice ljudi iz dijaspore, razni iseljenicki klubovi i vjerski centri. Mislim da Ublehasi nemaju tako veliku podrsku vani kako neki to misle. Pa da su te prezentacije neki dogadjaji onda bi te vijesti prenosile i lokalne vijesti zemalja u kojima se odrzavaju. Sve to organizuju samo grupice koje misle nesto profitirati iz toga.
Najveci problem je BH vlast koja podrzava Ublehu, devalvira vrijednost nauke, skole i pravih vrijednosti.
A toj vlasti i Cericu uostalom i ne trebaju uceni ljudi, za njih je i najbolje da su svi ovce.

Anonymous said...

Eho sa prezentacije odrzane u dijaspori:
U prepunoj dnevnoj sobi kod Sacira odrzana je prezentacija projekta Visoka dolina piramuda.
Od domacina koji su organizovali ovu prezentaciju bio je Sacir i njegova zena Nermina. Prezentaciji su prisustvovale i sve vaznije licnosti iz komsiluka, Nihad, Nurko, Ramiz, Idriz, Idrizov badzo i zaova kao i Sabanova svekrva. Od ostalih prezentaciji su prisustvovali i gosti iz OGF kao i dva gosta iz LOK kojima nismo uspjeli saznati imena.
Prisutni su bili veoma zainteresirani za projekat.
Svi su se slozili da piramude postoje te da niko ne moze opovrgnuti tu cinjenicu. Glavna pitanja su se odnosila na to kako oni mogu pomoci ovom projektu i promociji teze da se sa prostora ove doline razvila najstarija civilizacija koja se kasnije rasirila po citavom svijetu. Svi naravno zele da budu ne samo posmatraci historije nego i njeni kreatori.
Nakon veoma uspjesne prezentacije prisutni su pocasceni picem i jelom. Bilo je tu svega cevapa, baklave, janjetine a odnekud se nasla i sarajevska piva.
Tako je jos jednom naucno verifikovano postojanje najstarijih objekata gradjenih ljudskom rukom u Visokoj dolini piramuda.

Anonymous said...

Nije slucajno sto je baklava bila izrezana na piramide!

lea said...

Toooo Nurko, care, slucajnosti ne postoje ! :D

Anonymous said...

U Houstonu podrske nema nikako.
Lako je nepismen narod varati u BiH.

Anonymous said...

....Prezentacija u dijaspori:

zaboravio si reci da se citala poezija Zlate Ostrogović-Todorović kao kulturno-obrazovni dio prezentacija