Monday 7 January 2008

HOW MUMBO JUMBO CAME INTO OUR WORLD

Prije nekoliko godina britanski novinar Francis Wheen, Guardianov kolumnist godine i dobitnik George Orwel knjizevne nagrade, objavio je knjigu “How Mumbo Jumbo Conquered the World: The Short History of Modern Delusions”.

U knjizi Wheen zeli pokazati kako su humane vrijednosti prosvjetiteljstva “insistiranje na intelektualnoj autonomiji, odbacivanje tradicije i autoriteta kao nepogresivih izvora istine, prezir prema vjerskoj zadrtosti i progonima, pristajanje uz ideju analiticke slobode, vjerovanje da je (rijecima Francisa Bacona) znanje doista moc”, svakodnevno napustene ili izdane.

Moderne iluzije i zablude ili mumbo jumbo, su po njegovom vidjenju ambasadori jednog novog pokreta, onog koji odbacuje pomenute vrijednosti i potiskuje razum te odnedavno dominira javnim zivotom na zapadu.



Usnulost razuma izaziva pojavu cudovista, porucuje Wheen aludirajuci na Los Caprichos, seriju radova Francisca Goye. Tako ce nas provesti kroz dvadeset pet godina, od 1979 i dolaska Margaret Thatcher na vlast do zadnjih americkih izbora, razdoblje kojem raznoraznih nemani nije nimalo nedostajalo - od onih koje su neupitno zlokobne dok su druge (samo) naizgled komicne.

Izmedju ta dva dogadjaja naci ce se pre i postmodernisti, pristalice raznih teorija zavjere, kreacionisti, oni koji vjeruju u New Age i NLO, Deepak Chopra, Chomsky, Cherie i Tony Blair koji su u ljeto 2001 prosli kroz "drevni" mayanski obred ponovnog rodjenja, voodoo ekonomisti, ukratko prodavaci magle svih boja.

Da se razum sve vise potiskuje, i kao ideal i kao stvarnost te da pokazatelja opceg uzmicanja pred razumom ima napretek Wheen objasnjava time da je to ogroman business (na sta li nas ovo podsjeca?) i jer je bolje da narod "trazi utjehu u kristalima, mrezama energetike i mitu o Abrahamu nego da osporavaju vladare ili socijalni i ekonomski sistem kojim ti vladari predsjedaju."

Nema sumnje, u nekom novom ili dopunjenom izdanju bi se sigurno nasao i nas mumbo jumbo, Semir Osmanagic, koji se pojavio 2005, obznanio da brda kraj Visokog kriju ne samo najvece nego i najstarije piramide na svijetu i najavio novo pisanje povijesti. U zemlji, koja je deceniju ranije vidjela lice prave nemani, docekan je rasirenih ruku od ogromne vecine, a narocito politicara koji kao da su se utrkivali ko ce prije dati podrsku i obecati finansijska sredstva ukljucujuci clana predsjednistva, federalnog premijera, raznorazne ministre, clanove parlamenta, gradonacelnike i ostale znane i neznane likove.

Ono sto je uslijedilo nakon toga, vec nam je dobro poznato - beskrupulozno potcjenjivanje nase prave povijesti i kulturnog nasljedja, javno vrijedjanje i prozivanje svih koji bi se suprotstavili “projektu” te raznorazne obmane i manipulacije u svrhu potvrde postojanja “piramida” od strane kojekakvih homeopata, poklonika kristalne lubanje, rasljara, pripadnika New Age sekti, kvazi naucnika, …lista je nepregledna.

Mnogo toga smo saznali zahvaljujuci onome sto je APWR razotkrio, te nekolicini onih koji su se usudili dici glas protiv. Stoga i ovaj blog, da ne bih ostala samo na komentarima, a vjerujem da ce se sigurno imati i nesto novo dodati.

Za kraj prvog posta svakako preporucujem Wheenovu knjigu onima koji je nisu citali, te da se posmatrajuci ovaj Goyin print jos jednom zamislimo nad onim sto nam se desava i upitamo dokle mozemo dopustiti odustajanje od zdravog razuma i olako prihvatati apsurdne budalastine kojima nas zasipaju iz drustva uopce, iz medija ili sa katedri.

Do citanja,
Lea

12 comments:

Neregistrirani said...

Dobro dosla! Sjajno, sjajno, sjajno!

Citamo se...

Anonymous said...

Cestitamo za otvaranje bloga i uvodni clanak. Sa srecom.

Anonymous said...

Pozdrav i dobro dosla!

Anonymous said...

Pozdrav i dobro dosla! Semki je siroka "tema" i ljepo se uklapa u ovaj kolaz apsurda!

Anonymous said...

mnogo srece yu daljem radu!

Anonymous said...

Svaka čast, you nailed it! Dobrodošla! :D

Anonymous said...

Sve najbolje u radu jos jednom borcu za razum!

Anonymous said...

Zvanicno je : presla si na Tamnu Stranu.Sad idi i porokaj Jedi-juniore :D

Buaka said...

Procitao knjigu nekako u isto vrijeme kada se zahuktavala ova neman i to sasvim slucajno (nasao je u gomili poklonjenih knjiga, a nisam ni znao da je imam). Wheen je inace pisac dosada najpriznatije biografije Karla Marxa. Jest da je i u knjizi malo ljevicarski orijentisan, ali je izvrsno dokumentovao sve. Meni je licno najbolji dio kada ismijava lamentiranje nad smrcu Princeze Dijane i dobrano me potsjetilo na iste baljezgarije kada je poginuo pokojni Proeski.

lea said...

E, da, sad sam zvanicno na Tamnoj Strani! :D
Hvala svima!

Anonymous said...

"Većina ljudi cijeli svoj život provede u jednom snu, neki se u tom snu bave i naukom, a neki čak pišu i knjige." Gurđijev

R said...

Necu ti napisati nekau trivijalnu dobrodoslicu. Bolje je reci:" Neka te piramidioti citaju sa bolom na usnama".