Wednesday 24 September 2008

DONATORI


Znate vec kako Guru voli cesto naglasiti “Trosim svoj novac”, stoga valjda i ova najnovija vijest o najvecim donatorima projekta. Ali, kako i R danas pise, nije tesko zbrojiti i vec je jasno kao dan da se puno vise za projekt izdvaja iz dzepova bh. poreznih obveznika nego iz dzepa “istrazivaca”. Vidimo da u trosenju budzetskih sredstava za ublehu prednjace Opcina Visoko i Vlada Zenicko-Dobojskog Kantona sa iznosom od 375.500,00 KM koji je veci od Osmanagiceve donacije (310.545,00 KM).

Od donatora koji se ne pominju, evo, npr. Turisticka Zajednica Ze-Do Kantona je po finansijskom izvjestaju (pdf) prosle godine takodjer izdvojila (direktno ili indirektno) znatna sredstva za ublehu: 10.000,00 KM za istrazivanje; 5.500,00 KM za 20 kanti za otpatke; 3.000,00 za event organiziran u aprilu prosle godine u cilju promoviranja piramida, kamenih kugli i vodenog cire; 1.000,00 za izradu spota “Lati se lopate” plus stampanje propagadnog materijala na koji je utroseno 66.000,00 KM, a koji ukljucuje i flayere, DVD-jeve i banere za piramide. A finansirali su projekt i 2006-te. Pa npr. opcina Stari Grad Sarajevo koja je prosle godine dala 10.000,00 plus donacije drugih vladinih institucije i drzavnih preduzeca (Vlada Federacije, Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS, Turisticka zajednica FBiH, Turisticka zajednica Ze-Do Kantona, BH Telecom, Lutrija BH, Opcina Stari Grad Sarajevo, Opcina Zavidovici,… da spomenem samo neke).

Sto se tice BH Telecoma koji je takodjer jedan od znacajnijih donatora od pocetka odnosno sufinansijer projekta, citam u godisnjem izvjestaju preduzeca za 2007 (pdf) sljedece:

“BH Telecom godinama uspješno dokazuje i njeguje svoju društvenu odgovornost bitnog člana bh. zajednice time što maksimalno podržava mnoge domaće i međunarodne sportske, kulturne i druge događaje i manifestacije, te akcije humanitarnog karaktera, kao i njegovanje kulturno – historijskog naslijeđa BIH i istraživanje u ovom polju.”,

pa se pitam je koja to istrazivanja u polju kuturno-historijske bastine “maksimalno podrzavaju”, jer raskopavanje brda to sigurno nije.

Pored ovih finansijskih sredstava iz budzeta kojima se sponzorira piramidomanija, ne treba zaboraviti ni ogromnu (i besplatnu) medijsku promociju koju ubleha ima od Federalne novinske agencije (FENA) kao i drugih drzavnih medija.

Sve u svemu, lijepa se suma novca skupila u proteklom periodu (puno vise od 1.1 milion KM koju Osmanagic pominje na prezentacijama). Ili da postavimo stvari kakvim jesu, ogroman je novac otisao “down the drain” za projekt koji se bavi raskopavanjem brda, skupljanjem kamencica i kamencuga, dovodjenjem svjetskih ublehasa i promoviranjem BiH kao zemlje pseudonauke u svijetu, umjesto da se taj novac iskoristi za istrazivanje i obnavljanje prave bh. kulturnohistorijske bastine, ulozi u obrazovanje, nauku ili makar obezbjede najosnovniji uvjeti za rad kulturnoj instituciji.

Sunday 21 September 2008

U POTRAZI ZA NOVIM LOKACIJAMA

Evo, javljam se nakon kratke pauze, a kako vidim vijesti u medjuvremenu nije nedostajalo. Pisalo se o “globalnoj zavjeri strucnjaka koji zele zaustaviti projekt, placenicima (blogerima i novinarima) koji dezinformiraju javnost, prijetnjama sa Oxforda, politikanstvu koje prati istrazivanja”, itd., uglavnom, cijeli svijet se urotio protiv “najveceg geo-arheoloskog projekta na svijetu” porucuje Dr Obmanovic, nas najveci i nagradjivani istrazivac na polju alternativnog turizma. O ovome kao i razlozima zbog cega je Fondaciju (neposredno nakon konferencije) napustio i jedini profesionalni arheolog, Andrew Lawler, ste vec vjerovatno citali u proslom broju BH Dana.

Takodjer cete primjetiti da se opet potvrdjuje ono sto je prof. Blagoje Govedarica davno predvidio i o cemu je Stultitia vec nebrojeno puta pisala(Ginje , Radovlja , Kralupi ): da ce se Fondacija, cija istrazivanja ni nakon tri godine nisu iznijela na vidjelo niti jedan konkretan dokaz koji bi isao u prilog tezi o piramidama, preorjentirati na lokacije za koje zna da sadrze brojne materijalne dokaze iz proslosti kako bi ih predstavljali (opet) kao “megalite koji su se otkotrljali s piramide” ili kao sastavni dio “piramidalnog kompleksa”. I upravo ovih dana kada se na konferenciji Europske Asocijacije Arheologa govorilo o opasnosti visockog piramidiotizma, Fondacija zeli prosiriti teritoriju za svoja iskopavanja na “novim arheoloskim lokacijama” koje ustvari predstavljaju jedno od najznacajnijih lokaliteta bh. kulturnohistorijske bastine sa nekropolama stecaka i nalazistima neolitskih naselja. Ne moze Osmanagic bez “politikanstva” ni ovaj put, pa je u obilazak novih lokacija (i novu potragu za budzetskim sredstvima) osim predstavnika Zavicajnog Muzeja Visoko poveo i predstavnike lokalne vlasti ukljucujuci nacelnika opcine Visoko Muniba Alibegovica i njegove pomocnike iz sluzbe za budzet, finansije i razvoj Edinu Ferizovic i Mustafu Sahinovic. Kad smo vec kod nacelnika Alibegovica, ne sjecam se da sam dosad igdje procitala da je osudio, komentirao, a kamoli poduzeo nesto konkretno da bi se nasli pocinioci koji su devastirali kraljevski grad Visoki prije ravno 45 dana!

Iz Fondacije najavljuju i izradu “idejnog projekta za dalja istrazivanja na novim lokalitetima”, a vidim da su priloge o ovim lokacijama vec dali i drugi piramidioti poput Djurdjevica, Lukacseve i Coppensa. Kako vec znamo da Osmanagicevi suradnici iz susjedne Hrvatske promoviraju njegove prezentacije “megalitnih stecaka” kao npr. onu u Damanhuru, mozda se i oni ukljuce u projekt jer su nedavno s Osmanagicem dogovarali “konkretne aktivnosti”. Interesantno je za primjetiti da se i jucerasnja prezentacija u Hrvatskoj u organizaciji udruge Kumaru promovirala na stranicama alternativnog portala Indigo svijet.

Buduci da su Fondaciji istekle dozvole za iskopavanja na Visocici jos prije mjesec dana (one koje im je vlada Ze-Do Kantona izdala prosle godine), bilo bi interesantno saznati kako to Fondacija misli nastaviti istrazivanja bez dozvola. A ostaje da vidimo i kako ce bh. strucna javnost reagirati na ovu najnoviju vijest o pohodu Osmanagica i suradnika na bh. kulturnohistorijsku bastinu.

Friday 5 September 2008

MEGA-LIT(H)O-MANIA (II)

“Saznanje o lokaciji i načinu postavljanja megalita K-2 su konačni oproštaj s tvrdnjama oponenata. Na fotografijama koje slijede vidljivo je da višetonski megalit K-2 sjedi na manjim pločama pješčara koje mu služe kao postolje! Zaključak se neminovno nameće – megalit je svjesno i namjenski postavljen na ovu izabranu poziciju.” - objavljeno na web stranici Fondacije u tekstu pod naslovom “Otkrice megalita K-2 u podzemnim tunelima: Definitivan oprostaj s tvrdnjama oponenata”.

U tekstu se ne pominje da je za “otkrice postolja” (bas u vrijeme konferencije) zasluzna Gabriela Lukacs. Izgleda da je gospodja ceprkala po tunelu dok je clan njenog tima drzao prezentaciju na konferenciji nadajuci se specijalizaciji u Parizu.

A kako je megalit mogao biti postavljen na tu poziciju znamo vec od ranije:

"Svi znamo da operski pjevači mogu visokim C razbiti čašu. Kada se taj ton modifikuje, čaša se može pomaći ili podići. Ja vjerujem da su drevni narodi znali frekvencije kojima je moguće micati kamene blokove velike težine." (Semir Osmanagić za Radio M, april 2008.)

U svrhu daljeg istrazivanja fenomena “visoki C” evo i moj prilog:

http://www.youtube.com/watch?v=1nCc6hDD6ao

ZAHI HAWASS VERIFICIRAO PIRAMIDE

Plus izvjestaj Vuka Bacanovica sa piramidiotske press konferencije i jos puno toga u novom broju BH Dana kod Stul.

A pogledajte i Coppensov izvjestaj sa konferencije i doprinos glavne akterke pilicarske strategije.

Tuesday 2 September 2008

U POTRAZI ZA…

Dragi citatelji, Reason on Retreat vam predstavlja novi video.



Za vecu rezoluciju posjetite link na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=ietcmpeu2w8