Wednesday 30 April 2008

ANALYZE THIS!

“Nisu pravljene nikakve analize materijala od kog su piramide napravljene!” - Semir Osmanagić u izjavi novinaru Press Online-a prikom otvaranja trece sezone “istrazivanja”

“… Između obilazaka lokaliteta u Visokom novinare je u autobusu animirao mladi pomoćnik Semira Osmanagića, koji se, nažalost, nije predstavio. On je demonstrirao nesposobnost Semira i njegovog tima da na makar jedno pitanje u vezi sa piramidama daju konkretan odgovor. Na pitanje da li je moguće dobiti preveden nalaz egipatskog tima koji je, prema navodima Fondacije, verifikovao nalaz u Visokom, dao je sledeći odgovor:
- Član tima, doktor Ali Barakat rekao je da on, iako je iste vere kao i Semir Osmanagić - islamske, ne bi zbog toga žrtvovao svoju akademsku karijeru.
Semirov pomoćnik je, na ponovljeno pitanje postoji li prevod nalaza Egipćana, skrenuo temu na italijanskog geologa dr Darija Andretu, za koga je tvrdio da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za geologiju. Kada mu je skrenuta pažnja da ova nagrada ne postoji, rekao je da je u pitanju bila, takođe nepostojeća, „Nobelova nagrada za prirodne nauke"… “.

Preuzeto sa Press Online
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=34682

Monday 28 April 2008

PSYCHIC VAM PRICA


Izgleda da su nam piramidioti zaboravili pomenuti jednu strucnu posjetu u vrijeme odrzavanja manifestacije “Srcem za piramide”. No, danas na engleskoj verziji web stranice mozemo procitati tekst Sharon Prince Wothke pod naslovom Impressions of the Bosnia Pyramids - From One American’s Point of View. Po onome sto znamo o Sharon, cini mi se da bi ipak trebalo pisati ” …. From One Psychic’s Point of View”!

Sjecate se vec, to je ona americka sajkik-baba koju je Semir Osmanagic spomenuo u emailu Dr. Phil. Ameru Kovacevicu tj. Izmi Guglicu vezano za novu knjigu o “piramidama” Unearthing the Bosnian Pyramids, a koja se inace bavi proricanjem sudbine putem telefona, emaila i uzivo. Spomenuo ju je i profesor Nabil Swelim u svom izvjestaju, ustvari zahvalio se na pomoci pri pripremanju istog.

Tako Sharon pise kako je bila iznenadjena da u Americi nitko ne zna za “piramide” (really? :D), te opisuje obilazak brda i tunela oko Visokog, kamenih kugli u Zavidovicima i posjetu manifestaciji. Naravno, ni ona nije zaboravila pomenuti one koji “ometaju projekt” (ministar Grahovac, Lovrenovic, Mark Rose, Colin Woodard). Nema vise para za ublehu, pa je to postala nezaobilazna tema za Osmanagica i njegove suradnike poput Ivana Simatovica, strucnjaka za letece tanjure iz Hrvatske, ili lokalnog copy-paste novinara.

Iako sam o dolasku sajkika, cuvara kristalnih lobanja, spiritualista i ostalih bjelosvjetskih ubleha saljivo pisala u jednom ranijem postu, to vec, zahvaljujuci Semiru Osmanagicu, postaje realnost za Bosnu i Hercegovinu. Ostaje i dalje misterija kako ova prorocica iz Houstona nije upozorila Osmanagica na blamazu koju mu je priredio Izmo Guglic.

Tuesday 22 April 2008

FARAONI I VARAONI

Clanak objavljen u Politici povodom pocetka trece sezone istrazivanja "doline piramida" uz osvrt autora na interview prof. dr Predraga Novakovica objavljenog u BH Danima.

***


Dolina bosanskih „Varaona”

Treća sezona istraživanja „doline piramida” u Visokom počela je prošlog vikenda, bez osvrtanja na protivljenje stručnjaka iz BiH i sveta

Boro Marić

Uprkos protivljenju stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i sveta, u Visokom je minulog vikenda, pod rukovodstvom Semira Osmanagića, počela treća sezona istraživanja bosanske „doline piramida”. Početak radova, koji će trajati 200 dana, ozvaničen je manifestacijom „Srcem za piramide”.

Od pre tri godine, kada je Osmanagić počeo da traga za „bosanskim piramidama” i dokazuje njihovo postojanje, njegovu priču prate kontroverze – od potpunog osporavanja do bezrezervne podrške, kako običnih ljudi tako i pojedinih bošnjačkih autoriteta. Među njima je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić. On je u julu prošle godine izjavio: „Dokazi o postojanju kamenih građevina u Visokom nisu više stvar vere jednog čoveka već pitanje iskrenosti i priznavanja činjenica.”

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je zatražio da Unesko zaštiti „bosanske piramide”, iako njihovo postojanje naučno nije dokazano. Prvi čovek Stranke za BiH i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je u oktobru 2006. londonskom „Gardijanu”, povodom „bosanskih piramida”, rekao: „Dobro je za biznis”.

S druge strane, stručnjaci tvrde da ono što Semir Osmanagić govori nema uporišta u nauci. Navešćemo dva primera. Američki istraživač dr Robert Šoh je posle boravka u Visokom zaključio da nema dokaza da su navodne piramide delo ljudskih ruku. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli dr Sejfudin Vrabac je, posle proučavanja brda Visočica – navodne piramide „Sunca” – bio kategoričan: „Visočica je za članove ovog tima prirodna geološka tvorevina”.

Šta je krajnji cilj priče o bosanskoj „dolini piramida”? Odgovor na ovo pitanje može se posredno izvesti iz intervjua koji je profesor arheologije iz Ljubljane i sekretar Evropske asocijacije arheologa dr Predrag Novaković dao sarajevskom magazinu „Dani”. Novaković je upozorio na čestu povezanost arheologije sa nacionalizmom i šovinizmom. „Najveća greška leži u mišljenju da arheologija može dati odgovore na pitanja etnogeneze”, rekao je Novaković, dodavši da na Balkanu postoje „brojne autohtonističke teorije koje bi nenaučnim metodima želele dokazati kontinuirano prisustvo određenog balkanskog naroda od praistorije”, odnosno afirmisati „naše” na račun „drugoga”.

Na zaključak da je upravo o tome reč navodi sadržaj Osmanagićevog pisma Sulejmanu Tihiću u kojim ga obaveštava da „antropološka genetika potvrđuje kontinuirano prisustvo ljudskih zajednica na području BiH u periodu od 27.000 godina, što nas čini, pored Baska, najstarijim u Evropi”. I zaključuje: „Kulturu nisu doneli u Bosnu narodi srednje i severne Evrope, već obrnuto”! Osmanagić, osim toga, zastupa tezu da na prostoru BiH ima 60 odsto potomaka Prailira, 30 odsto potomaka došljaka iz Ukrajine i 10 odsto došljaka sa Bliskog i Srednjeg istoka. Naravno, po njegovoj računici, Prailiri su stariji od došljaka za 18.000 godina.

Priča o bosanskoj „dolini piramida” ima vedriju stranu – viceve. Jedan od njih glasi: „Ko je vladao u starom Egiptu”?, pita Huso, a Haso odgovara: „Faraoni”. „A ko vlada u bosanskoj dolini piramida”?, znatiželjan je Huso. „Varaoni”, uzvratio je Haso, misleći, pored ostalog, i na zamašne svote novca koji se sliva na račun Fondacije Arheološki park bosanska „dolina piramida”.

Sunday 20 April 2008

MEGA-LIT(H)O-MANIA


Izgleda da je Flying Circusu Semira Osmanagica nakon protekle sezone jos jedino preostalo pojavljivanje na nekim marginalnim susretima koji okupljaju slicne ublehase, pa ce se sljedeceg mjeseca pojaviti na Megalithomania konferenciji u Glastonburyju. Srecemo ovdje i starog znanca Philipa Coppensa koji ce govoriti o “tajnama kristalne lobanje”.

Coppens je inace najavljen i kao co-chairmen konferencije u Sarajevu. Ne bi bilo lose da se pojedini nacelnici opcina (Stari Grad Sarajevo, Visoko, Zavidovici) ili generalni manager BH Telecoma malo poblize upoznaju s njegovim “istrazivackim radom” buduci da su sponzori i domacini ruckova i vecera povodom te piramidiotske konferencije. Tako bi bili u toku ako se na nekom od susreta povede razgovor na temu interakcije kristalne lobanje i visocke "piramide".

Monday 14 April 2008

THE PRETENDERS

Eto, pocela je i treca sezona kopanja u Visokom. Stul je, kao i obicno, odlicno izanalizirala prethodne sezone, i Neregistrirani nas je podsjetio na “strucnjake” ukljucene u projekt. A uz ovaj spot sjetimo se i onih koji su prosle sezone iskazali svoju podrsku i obecali finansijska sredstva.
Uzivajte u muzici Foo Fightersa.

Link na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=nBgnwnI8LUc

Sunday 6 April 2008

STA MEDIJI PISU O PIRAMIDAMA


Vidjeli smo ovih dana kako je prvoaprilska “sala” objavljena na Pincomu itekako unijela pometnju u redove piramidiota. Pokazalo se, ne samo da se sljedbenici Osmanagica ocito boje da bi ih Guru mogao jednog dana ostaviti i pobjeci glavom bez obzira, nego i da je takva “sala” Fondaciji najmanje potrebna u trenutku kada se vrse pripreme za novu sezonu i prvu “naucnu konferenciju” za koju treba naci sponzore i pokrovitelje (ovaj tekst je nedavno uklonjen sa portala visoko.co.ba). I pogotovo kada se zna da o “najvecem projektu na svijetu“, osim domacih medija u sluzbi Fondacije ili ponekog alternativnog magazina sa zapada, vise niko i ne pise.

Ustvari, ne pise onako kako je to Osmanagic umislio i kako voli predstavljati na prezentacijama u inostranstvu ili u izjavama za javnost. Stoga, podsjetimo se jos jednom kako cesto se o “piramidama” pisalo prosle godine u stranim medijima u kontekstu pseudonauke, pseudoarheologije ili necega sto nema nikakve veze sa naukom ili razumom uopce.

The great Bosnian pyramid scheme (British archaeology, issue 92/Jan-Feb 2007)
Come see the pyramids.... in Bosnia? (CS Monitor 29.03.2007)
The Great Pyramids of ... Bosnia? (The Chronicle of Higher Education, 30.03.2007)
Love triangles (Outside Magazine, Maj 2007)
U stisku piramidiota (De Standaard, 16.05.2007; prijevod iz BH Dana)
Bosnia archaeologists fight red tape, looters (Independent Online, 21.05.2007)
Digging for pride (Science magazine, 27.07.2007)
Ridiculed Pyramid Project in Bosnia Gains Government Support (The Chronicle of Higher Education, 27.07.2007)
Let’s play pyramid fantasy (Iowa Source, Sept. 2007)
Pseudoscience in Bosnia (Science magazine, 5 October 2007; prijevod sa javno.com)

Kao cherry on the top doslo je i uvrstavanje Osmanagica i visockog piramidiotizma kao primjera pseudoarheologije u knjigu profesora Kenetha L. Federa - Frauds, Myths and Mysteries: Science and Pseudoscience in Archaeology, te uskoro i u jedan od najprestiznijih univerzitetskih udzbenika za arheologiju. Izvadak o "piramidama" iz Federove knjige mozete procitati kod Irne.

Svjestan je Osmanagic i opce nezainteresiranosti za najavljenu konferenciju, stoga je i uprilicena posjeta egipatskom Al Ahramu ne bi li makar iz ove zemlje bilo neke medijske paznje. Ako nista drugo onda zbog egipatskih eksperata ukljucenih u “projekt”, koji izgleda nisu ni svjesni kakvu medvjedju uslugu cine Bosni i Hercegovini. Inace, po strucnjacima koji ce ucestvovati na konferenciji naslo bi se poprilicno materijala za neku medjunarodnu verziju mjuzikla Spamalot ili bosansku verziju filma The Road to El Dorado.

Dakle, pseudonauka i komedija, to su otprilike dvije teme za koje je vezano ime i “projekt“ samozvanog istrazivaca Semira Osmanagica. Ili, kako povodom nedavno objavljenog satiricnog romana Emira Imamovica “Tajna Doline piramida“ napisase prvi susjedi: “Semir Osmanagić ime je koje najvjerojatnije još ne znate, a zapravo ga ne bi ni trebali zapamtiti”.

Thursday 3 April 2008

SPOJ NAUKE, TRADICIJE, MODE, LOVA, RIBOLOVA…


Na web stranicama Fondacije Prvoaprilskih Sala su objavili i plakat za 12 april, znate vec… "Srcem za piramide", dan kada spektakularno pocinje nova sezona “arheoloskih iskopavanja”. Balasevic je otkazao koncert, ali nije ni vazno, ima svega drugog pod cirkuskom satrom, od geometrijskih gatanja, pentranja, ribolova… do vatrometa.

Medju pratecim manifestacijama su i “posjete ferijalaca, izvidjaca, zeljeznicara, lovaca, osnovaca”. Lovaca?! Koji god da su u pitanju, oni sto ganjaju zeceve, lisice, medvjede… ili oni sto love orbsove i misaone fotone, osnovci ce se naslusat lovackih prica. Scary….

Wednesday 2 April 2008

BILLYJEVA MEDJUNARODNA VERIFIKACIJA

Cestitke Billyju na medjunarodnoj verifikaciji!

“U travnju 2005. nadobudni pseudoistraživač (Semir Osmanagic, op. Lea) bosanskog podrijetla koji živi u SAD-u posjetio je visočki Zavičajni muzej. Čim je primijetio da planina Visočica ima piramidalni oblik, pala mu je na pamet revolucionarna ideja.

Dosad su bosanske doline piramida privukle oko 400.000 posjetitelja iz 80 zemalja svijeta. Točno tri godine poslije, 12. dana u mjesecu travnju, nastavit će se njihova istraživanja, jer su prošle godine otkriveni podzemni tuneli koji se pružaju kilometrima ispod doline piramida.

Neki ipak ne dijele toliki entuzijazam gore spomenutog istraživača, pa osim mnogobrojnih web stranica koje podržavaju ovaj projekt
, postoje i neki skeptici (Billy, op. Lea).”


Preuzeto sa sutra.hr
http://www.sutra.hr/pregled/razno/1610/47ea284a06192-nastavljaju-se-istrazivanja-na-spornim-bosanskim-piramidama-u-visokom