Thursday 27 March 2008

JOS JEDNA VERIFIKACIJA IZ STRUCNIH MEDJUNARODNIH KRUGOVA


Nije me bilo ovih dana, ali zato imam dobre stvari za objaviti. Naime, najavljena je jos jedna verifikacija piramidiotskog projekta Semira Osmanagica u strucnim medjunarodnim krugovima. U maju ove godine, tacnije 12.05.2008, izlazi dopunjeno izdanje vodeceg udzbenika za studente arheologije ARCHAEOLOGY - Theories, Methods and Practice ciji su autori Colin Renfrew, donedavno profesor arheologije na Cambridgu poznat po istrazivanjima na polju radiocarbon datinga, i priznati arheolog i historicar Paul Bahn.

Vec u uvodnom dijelu (p.17) se pominje oficijelna podrska projektu opisanom kao nonsense i fantasy:

“But what to make of official support for nonsense archaeology – that is to say fantasy archaeology which does not rest upon sound evidence, such as the astonishing case of the so-called pyramid in Bosnia (see p. 572)?”

Sam “fenomen bosanskih piramida” je prikazan u zadnjem poglavlju knjige (p.572), a nije tesko zakljuciti zasto:

“In conclusion there is a chapter on the subject of public archaeology, which discusses the uses and abuses of archaeology in the modern world, and the obligations these things have placed on the archaeologist and on all those who exploit the past for gain or for political purposes.”

Tako ce studenti arheologije sirom svijeta, i ne samo arheologije nego i drugih studija za koje je neophodno poznavanje osnova i metodologije ove nauke, izucavati fenomen “bosanskih piramida” kao primjer “nonsense, fantasy and bad archaeology”, odnosno pseudonauke.

Pitam se dokle ce jos lokalne, kantonalne i federalne vlasti, kao i drzavne kompanije davati podrsku i izdvajati novac iz budzeta za ovaj Osmanagicev prevarantski cirkus koji traje vec skoro tri godine. Ili vrijedi ona - kakav projekt takvi i suporteri.

Thursday 6 March 2008

SPACE ODDITY


Cesto smo se pitali ovih dana kako se Izmo Guglic - Ekspert onako majstorski inflitrirao u redove piramidiota. Iako je vec dugo pisao Semiru da ga primi u strucni tim ovaj se nije obazirao na glas iz naroda pa je Izmo naposljetku posegnuo za ucenjima Visoke Skole Marifetluka. Predstavljajuci se kao Dr. Phil. Amer Kovacevic poslao je svoja razmisljanja o ljiljanu i naredbom vrhovnog komandanta Atlantide objavljen na stranicama Cirkuske Fondacije. Nastavio je dalje istrazivati slicnosti i slucajnosti i drugim radom o vezi piramida i spirala na bosanskim steccima pogodio piramidiote i sve one New Age i ostale Mumbo Jumbo sektase koji guraju Semirovu ublehu iz susjedne drzave tamo gdje su najosjetljiviji - u srce damanhursko.

Tako je Tatjana Sucec s odusevljenjem slala pozdrave, a Visnja Dobric se “jezila na njegove tekstove” jer, kakve li slucajnosti, isti fenomen istrazuju i u Damanhuru, "unique to Damanhur is the study of spiral-like forms". Na tom principu su i podzemni hramovi Damanhura izgradjeni, te opisani kao gigantske baterije i oscilatori koji oslobadaju energiju (poznato, zar ne?), a clanovi ove talijanske sekte samo njima znanim metodama dostizu razne nivoe svijesti, te pri dosegu najviseg putuju u vremenu i prostoru sa time machine! Mozete sad zamislit kakvih cudesa kod njih ima! Slicnost Damanhura i podzemnog kompleksa tunela Ravne je Neregistrirani prikazao u jednom ranijem postu.
Jos jednom se, dakle, pokazalo da jednu od kljucnih uloga u proturanju Semirove ublehe igraju podupiraci “projekta” iz Hrvatske o cemu je Stultitia vec ranije pisala, a jucer smo saznali i o novom “strucnjaku sa robotom” kojeg dovode u projekt. Naravno tu su i prekodrinski rasljari cijim metodama se Semir itekako sluzi sto je Edhem odlicno objasnio na svom blogu. Stoga je krajnje vrijeme da se lokalni mocnici dobro zamisle za cije i kakve projekte izdvajaju pare poreskih obveznika i koga ce sljedeci put proglasavati za pocasnog gradjanina jer, kako je nedavno izjavio poslanik Dzemail Silajdzic "Visoko ima jednu sjajnu perspektivu, samo se mora više okrenuti svojoj pameti, a ne onima koji dolaze u kačketu, šeširu ili u francuskim kapama i ovdje nam siju pamet i govore nam šta trebamo raditi".

No, pozitivne vijesti se vec sire i Izmo je zasluzeno dobio svoje mjesto u Wikipedii, a nece sigurno izostati ni interes medija nakon najave pocetka sezone. Mi ostali cemo i dalje padat od sege “strucnjacima” koji dolaze i prolaze kroz Dolinu Smijeha, i naravno “ćudomse ćudit ćudesima iz dalekih vremena” i podrzavat istrazivanja Alternativne Fondacije.

Sto se tice ublehasa najbolje bi bilo da prvom prilikom iskoriste mogucnost time travela na sljedeci nacin: da se svi zajedno okupe u krug oko “piramide”, ukljucujuci Iliju Parafenomenalnog i Farisa kreacionistu, malo poigraju onom damanhurskom spiralnom igricom i kad opiceni misaonim fotonima dostignu takvo stanje svijesti da im se orbsevi pocnu prikazavat, svi kolektivno ispale u Mu Mu Land gdje im je odavno mjesto.

Tuesday 4 March 2008

OSNOVANA ALTERNATIVNA FONDACIJA

Ignoriran od “kabinetske istraživaćke elite”, Izmo Guglić - Ekspert a.k.a. Dr.Phil. Amer Kovačević odlucio je osnovati svoju Alternativnu Fondaciju “Arheološki Park: Bosanska Dolina Ćudesa“.

“Pozivamo Vas dase nam pridružite u pijonirskoj fazi ovog grandijoznog poduhvata i da budete kreatori a ne posmatraći ćudesa u nastajanju,” porucuje Osnivać.

http://alternativnafondacija.blogspot.com/

Monday 3 March 2008

OKULTIZAM I JEFTINA ASTROLOGIJA

"... Upravo ovakve teze medjutim prerastaju u okultizam, smatra sa druge strane Katrien Kolenberg, astrofizičar na Bečkom univerzitetu. Za nju dovoljan razlog da za vrijeme prezentacije ipak ostane kod kuće.

„Visoko je prije 12.000 godina bilo prekrivena ledom. Tada se dakle tamo ništa nije moglo graditi. Navodna perfektna orijentacija piramida prema planeti Vega takodje je netačna. Kao astrofizičar moram reći da tu ima mnogo više jeftine astrologije nego nauke“, objašnjava Katrien Kolenberg."


Katrien Kolenberg za Deutsche Welle u clanku "Bosanske piramide u Beču: trun nauke i mrvica reklame!"
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3161561,00.html

Sunday 2 March 2008

HISTERIJE & MISTERIJE


Kao sto Geolog-Mrak jucer napisa na svom blogu “Iz Doline smijeha ništa novo nastavljaju se redovne aktivnosti na proturanju ublehe a „mala“ spoznaja da Dr Phil Amer K. ne postoji izgleda nikog plaho ne uzbuđuje”. Tako piramidioti nastavljaju sami dalje pricu o steccima, kojoj ipak nedostaje onaj ekspertni pristup, ali na srecu, Izmo se vec potrudio da nam to objasni i priblizi nasem nivou svijesti.

U medjuvremenu je vec cijela prica poprimila i malo siri okvir, prevedena na engleski i francuski, pa je Izmo ne samo usao u strucni tim nego i medjunarodno verifikovan! Ta verifikacija dolazi u pravom trenutku, jer “projekt” ide dalje, uskoro ce i zvanicno obiljezavanje pocetka sezone, a treba se pripremat i za medjunarodnu konferenciju! Ne, ne… naravno da nije arheoloska ili neka druga na kojoj se okupljaju “ortodoksni” naucnici i strucnjaci. Jer nakon workshopa na Sajkik Koledzu ipak treba odrzati "znanstveni nivo" i projekta i istrazivaca tj. PhD kandidata pa se proturanje ublehe nastavlja tamo gdje joj je i mjesto - medju ostalim pseudonaucnicima, alternativcima, conspiracy teoreticarima, onima koji tragaju za Atlantidom, Camelotom - u Edinburghu na Histories & Mysteries konferenciji u novembru. Sponzor konferencije je Nexus, casopis za paranormalno gdje ublehu sire stari znanci Harry Oldfield i Philip Coppens, a ciju hrvatsku verziju kao i druge casopise sa pseudonaucnim temama objavljuje Teledisk iz Zagreba preko kojeg opet susrecemo mumbo jumbo ublehe iz Hrvatske koje podupiru Osmanagica o cemu je Stultitia vec detaljno pisala. Organizator konferencije je Frontier Sciences Foundation, holandska organizacija koja prikuplja i objavljuje informacije o rubnim znanostima - UFO, Atlantis, Free Energy i ostali claptrap.

Nismo nista drugo ni ocekivali… nastavljaju se cirkuske igre bez granica, lokalni fairground obogacen potragama za orbsovima, sajkik-radionicama i vrteskama na kojim misaoni fotoni okrecu tocak civilizacije u nekom drugom smjeru, a dolina odjekuje mahnitim smijehom...