Friday, 25 January 2008

TOPSY-TURVY WORLD SEMIRA OSMANAGICA

Why might not whole communities and public bodies be seized with fits of insanity, as well as individuals? Nothing but this principle, that they are liable to insanity, equally at least with private persons, can account for the major part of those transactions of which we read in history.
(Joseph Butler, 1692-1752)

Citat Josepha Butlera mi se cinio vise nego prikladan kao pocetak komentara na najnovije vijesti vezane za “piramide” i Semira Osmanagica koje RTV Visoko donosi sa prezentacije “Kako ce Visoko postati najbogatija opcina u Bosni” odrzane u opcini Visoko 23 januara. Slijede vec uobicajni detalji PowerPoint prezentacije – prezentiranje rezultata i snimaka, ukljucivanju svjetskih strucnjaka, medijska paznja, dolazak turista, investicije… znate vec. Ali ono sto je za uzbunu je najava novog projekta – trazenje groba Kulina Bana i cak pozivanje strucne zajednice da se pridruzi!! Portal grada ide cak i dalje te nas novinar Jasarspahic nije iznevjerio ni ovaj put sa kolicinom idiotarija koje moze napisati te proglasava ovu sumanutu ideju kao izjavu dana!

Ova drska i arogantna izjava samo je jos jedna potvrda da Osmanagic ne preza ni od cega i da ponovno manipulise nacionalnim i patriotskim emocijama da bi svoje pseudonaucne projekte gurao i dalje. Projekte ciji je jedini razlog pokretanja ubiranje para od drzavnih institucija, donatora i naivnog naroda koji opet zaboravljaju da Osmanagic i njegova Fondacija nemaju nikakve kompetencije za arheoloska ili ikakva druga istrazivanja.

I sama najava novog projekta dolazi u trenutku kada se sve vise i vise razotkrivaju sumnjive radnje Fondacije, kada saznajemo detalje o prikrivanju arheoloskih nalaza koji ne idu u prilog teoriji o postojanju “piramida”, pojedinosti o nacinu rada putem izjava bivsih kolega, a da ne spominjem kredibilitet “strucnjaka” koji su ucestvovali ili su jos uvijek ukljuceni u “projekat”. Postavlja se Osmanagic na prezentaciji kao ekspert ne samo za arheologiju nego i razvoj turizma i trzista nekretnina te nudi rjesenja, uz naravno trazenje izdasnijih sredstava od lokalnih vlasti. Ocigledno ne zna da je studija namjenjena promoviranju odrzivog investiranja u industriju turizma i nekretnina, inace finansirana od strane EBRD-a i francuske vlade, upravo prezentirana dan prije u Sarajevu. A o tome kako na prodaji nekretnina profitiraju suradnici i clanovi Fondacije Stultitia je vec pisala.

Kakve su prave namjere Osmanagica i njegovih suradnika vec je jasno onima koji su iole pratili ono sto se desavalo u zadnje dvije i po godine, ali na zalost rijetki su oni koji su se javno izjasnili pocev od naucne zajednice, intelektualaca, novinara. Sada je vec krajnji cas da se konacno suprotstave unistavanju bosanskohercegovacke bastine, propagiranju pseudonauke, stvaranju negativnog imidza zemlje u svijetu, odnosno topsy-turvy svijetu koji Osmanagic zagovara.

Dodatak – upravo citam jedan takav protest upucen od strane predstavnika institucija za geologiju u BiH i Evropske asocijacije arheologa povodom prezentacije “bosanskih piramida” na Prirodnomatematickom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Vise o tome procitajte kod Neregistriranog.

5 comments:

archie said...

Ako sam dobro shvatio, jer sam malo 'out' u zadnje vrijeme, Guru sada najavljuje potragu za grobom Kulina Bana (k'o fol da pokaze kako se on brine o istorijskom nasljedju BiH)?
Pa kako on misli naci uopce takav jedan grob, kada jos na pocetku kampanje onako blesavo 'zagubi' onaj kostur?
Njegova strucnost u zayebavanju naroda znaci dostize te granice, da zbog 'metoda' koje primjenjuje, sada mogu slobodno pomisliti, da je kakav znacajan grob do sada slucajno i pronasao, ali ga je zatrpao, jer mu se ne uklapa u pricu o piramidi, a da li je zaista bio u tom trenutku svjestan sta je zatrpao, ostaje nam da nagadjamo.
Mislim, sama ideja o trazenju groba Kulina Bana nakon dokazane 'strucnosti' je ravna perverziji.

lea said...

Archie, zatrpali su oni mnogo stosta, al' najvise sami sebe vlastitim idiotarijama. I to bas strucno. :D

archie said...

...i nikako im nije dosta :) e bas su jama bez dna! :)

Buaka said...

Moje pitanje je: Hoce li se Kulin Ban provesti kao onaj kostur iz prve sezone i izgubiti se negdje na relaciji Visoko, Zagreb, London Sarajevo?

A opaska na to: Bila bi prava provala da se ispostavi da je upravo Kulin Ban bio onaj kostur, a da ga je Semke izgubio.
E onda bi tek provaljivanje krenulo...

canada said...

Bauka, i meni je to prvo palo na pamet. s tim, sto u tom slucaju ne trebaju arheolozi nego interpol